Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 04. 07:07, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Nyelviskolák: csak a felkészült tanulókat küldik vizsgázni

Nyelviskolák: csak a felkészült tanulókat küldik vizsgázni

A nyelviskolák eleve azokat a tanulókat küldik vizsgázni, akik nagy valószínűséggel sikeresen teljesítenek majd - mondta a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Berényi Milánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a hírek szerint szigorúbb ellenőrzések várhatók a nyelvvizsgákon a vizsgázók megnövekedett létszáma miatt, és azért, mert elképzelhető, hogy egyes vizsgáztatók túlságosan engedékenyek.

A kurzusok alatt általában szintfelmérőket íratnak a diákokkal, így előre lehet tudni, ki az, akinek a legnagyobb esélye van letenni a nyelvvizsgát. Ezzel magyarázható, hogy a diplomamentő programban részt vevők kilencven százaléka sikeresen vizsgázott - mondta.

Berényi Milán kiemelte, az ellenőrzés mindig jogos, a vizsgázók megnövekedett száma miatt valóban szükség van a fokozottabb kontrollra, ebből azonban a vizsgázók semmit sem észlelnek, hiszen a szakértők a háttérben ellenőrzik, hogy minden szabályosan zajlik-e.

Hozzátette, a képző és a vizsgáztató szerv nem feltétlenül azonos, sőt a vizsga előtt nyilatkozni kell arról, hogy a diákot tanította-e a vizsgabiztos, ebben az esetben ugyanis ő nem vizsgáztathatja.

A diplomamentő programról Berényi Milán elmondta, eddig kilencezren iratkoztak be, 4500-an el is végezték a tanfolyamot, 1300-an pedig már sikeresen levizsgáztak. Szeptemberben újabb kurzusokat indítanak majd, mivel augusztus 31-én lejár az oklevélszerzési határidő, vagyis azoknak a felsőoktatási hallgatóknak, akik magyar állami ösztöndíjjal tanultak és az előírt határidőn belül nyelvvizsga hiányában nem szerezték meg oklevelüket, vissza kell fizetniük az államnak az igénybe vett állami ösztöndíj ötven százalékát. Ez alól azonban halasztás kérhető, ha a diák felnőttképzésben tanul nyelvet. Berényi Milán beszélt arról is, hogy folyamatosan csökken a nyelvvizsgázók száma. Míg 2006-ban 180 ezren vizsgáztak, addig tavaly már csak 122 ezren. Ennek hátterében az állhat, hogy a felsőoktatásba felvételizők két emelt szintű érettségivel megszerezhetik a maximális pluszpontokat, így nincs feltétlenül szükségük nyelvvizsgára a továbbtanuláshoz.

Címkék: nyelv, Nyelvvizsga

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.