Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 16. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: mti

Nőtt a házasságkötések, csökkent a válások száma

Nőtt a házasságkötések, csökkent a válások száma

Az elmúlt hét évben, 2010-hez képest, 40 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, míg a válásoké 20 százalékkal csökkent

- hívta fel a figyelmet az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton a Három királyfi, három királylány mozgalom családi napján, Budafok-Tétényben.
Soltész Miklós különösen nagy eredménynek nevezte, hogy negyedével, a 2010-es 40 500-hoz képest 30 500-ra csökkent az egy évben végrehajtott abortuszok száma, vagyis ennyivel több kisgyermek születhetett meg.

Ugyanakkor az anyagi támogatáson túl szükség van az egyházak és a civil szervezetek támogatására is a gyermekvállalás ösztönzése érdekében; ez utóbbira szolgáltat jó példát a mozgalom - tette hozzá az államtitkár.

A kereszténydemokrata politikus a rendezvényen az MTI-nek hangsúlyozta: Európa egésze számára az egyik legnagyobb kihívás a demográfiai kérdés. Eközben a kontinens egyes országai, annak vezetői és pártok, köztük a magyar baloldal is, csak a migrációban látja a kérdés megoldását.

A magyar kormány ezzel ellentétben azt vallja: lehet olyan változásokat elindítani, amelyek megváltoztatják a gyermekvállalás kérdésében az egész társadalom szemléletét. Példaként említette a családi adókedvezmények nagy mértékű emelését, a devizahiteles családok kimentését, a gyed extra bevezetését és az otthonteremtési programot.

Hozzátette: a kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok két-három gyermeket szeretnének. Tehát megvan ez a vágy a társadalomban, és már megindultak a változások - mondta Soltész Miklós.

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvényen felidézte, hogy ő maga is a "három királyfi" egyike, ugyanis két fiútestvére van, illetve maga is három gyerek édesapja. Vagyis megkaphatta az élettől azt az érzést, milyen egy szerető családban élni, és ezt gyermekeinek is továbbadta - fogalmazott.

Németh Zsolt a gyermekvállalás szempontjából nagyon fontosnak nevezte az állam és az önkormányzatok mellett a civil szervezetek támogatását. A politika nyelvén "családbarát fordulatnak" nevezhető az, hogy civil szervezetek "újra divatba hozzák" a gyermekvállalást - mondta.

A számos kulturális programmal, koncertekkel, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal tarkított családi nap keretében Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, három királylány alapítvány elnöke átadta a rendezvénynek helyet adó Klauzál Gábor művelődési központnak a Családbarát intézmény díjat.

Címkék: házasság, válás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során