Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. December 23. 11:44, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi bányatragédia miatt

Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi bányatragédia miatt

Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi Karvinában bekövetkezett, 13 bányász - köztük 12 lengyel - életét követelő bányaszerencsétlenség miatt.

A gyásznap alkalmából a középületeken félárbócra engedik a gyászszalaggal ellátott lengyel nemzeti zászlókat, és nem tartanak meg nagyobb részvételű kulturális és sportrendezvényeket. A külföldi lengyel külképviseleteken részvétkönyveket nyitnak.

A cseh-lengyel határhoz közel üzemelő CSM bányában csütörtök késő délután történt sújtólégrobbanás. A 800 méter mélyen dolgozó 23 vájár közül 10 sérültet mentettek ki. Emellett egy bányász élettelen testét is felszínre hozták, a többi 12 áldozat továbbá is a bánya mélyén van.

A 10 sérült közül ketten kórházban vannak súlyos égési sérülésekkel, mindkettő lengyel. Egyikük állapotát az orvosok válságosnak minősítették.

Mintegy 200 cseh és lengyel bányamentő próbálja eloltani a robbanás okozta tüzet, négyórás műszakokban váltják egymást.

Csehországban az áldozatok emlékére szombat délben országszerte megszólaltak a szirénák. A CSM bányánál emberek gyertyákat gyújtanak, virágokat helyeznek el. A hozzátartozók megsegítésére két gyűjtés is indult Csehországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.