Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 02. 09:24, szerda | Belföld
Forrás: mti

Németh Szilárd: Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Németh Szilárd: Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Magyarország az egyetlen jogkövető ország a schengeni övezetben azon államok közül, amelyeket az illegális bevándorlás kérdése érint...

-- jelentette ki Németh Szilárd (Fidesz), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

A képviselő kiemelte: pénteken tanácskoznak a bevándorlási helyzetről a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetői, és mindenféleképpen van esély arra, hogy egyetértésre jussanak, hiszen e négy ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, mind úgy gondolják, hogy az EU határait meg kell védeni. Magyarország a schengeni övezet része, vagyis nemcsak a saját, hanem az unió határait is védi, és ennek minden jogi alapja megvan - mutatott rá.
Németh Szilárd szerint az EU képtelen megoldást találni a problémára, és az uniónak "vannak felelőtlen politikusai még felelőtlenebb nyilatkozatokkal", akik arra bátorítják "ezeket a szerencsétlen az embereket, hogy vallják magukat szírnek, és akkor biztos, hogy új hazát fognak maguknak találni". Az EU-nak van jogrendje, van a schengeni rendszer, a dublini egyezmény, ezek betartásával a helyzet még kezelhető, de ki kell mondani, hogy az uniós határokat meg kell védeni - vélekedett.
A politikus úgy fogalmazott, akik valóban menekültek, jogszerűen be tudnak lépni az országba, "nem kell a zöldhatáron ilyen rohamot indítani az ország ellen, nem kell széttépni a papírokat, megvannak ennek a maga rendje".
Szerinte az ausztriai helyzet kellő figyelmeztetés mindenkinek - leginkább az európai értékek miatt aggódóknak -, hogy ha nem sikerül a schengeni határon megállítani az embereket, akkor minden ország elkezdi a határellenőrzést.

bbkr \ hgp

Fotó. mti Illyés Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -