Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 12. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem tudnak mozgássérült kártyához jutni a rokkantak

Nem tudnak mozgássérült kártyához jutni a rokkantak

A visszaélések miatt ugyanis olyan szigorú lett a rendelet, hogy azok sem jutnak hozzá az igazolványhoz, akik régen megkaphatták.

- ezzel kereste meg szerkesztőségünket egy néző, aki hónapok óta szeretné megkapni a parkolást segítő papírt - írja Szombathely Megyei Jogú Város honlapja.

 

Üres a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkoló a Bejczy utcában, s elképzelhető, hogy a közeljövőben ez így is marad. A kormány ugyanis a visszaélésen miatt új rendeletet alkotott, így próbál tenni valamit a visszaélések ellen. Július másodikától szigorították a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiadási feltételeit.

Egyetértek azzal, hogy akinek nem jár az ne kapjon, de akinek jár az kapjon.

Ez a férfi, aki arcát ugyan nem vállalta elmondta: ő is áldozata a rendeletmódosításnak. Hiába járta végig a rokkantosítás 3 hónapos tortúráját az okmányirodában kellett szembesülnie azzal, hogy 54 százalékos rokkantságára nem kaphatja meg a parkolókártyát.

Az a probléma, hogy abban az időszakban volt ez a vizsgálat, amikor a törvény még nem rendelkezett. Tehát pontosan ez arról szól, hogy a háziorvos már nem állíthat ki, az új hivatal felállásával törvényi szabályozás még nem volt, majd ezután született meg a törvényi szabályozás, viszont ez a nyomtatvány ez nem felel meg az előírásoknak. Csak 2 év múlva fogok kapni és ez alapján nem állíthatnak ki rokkantsági kártyát.

A szükséges igazolást eddig a háziorvosok adták ki. Mostantól viszont ezt csak a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal orvosi bizottságai teheti meg. Az okmányiroda vezetője azt mondja, meg van kötve a kezük, nem adhatják ki a parkolókártyát háziorvosi igazolásra. Mint mondja július 2-tól más is változott. Szűkült a jogosultak köre.

Dr. Németh Adrienn, vezető - Szombathelyi Okmányiroda
Jelenleg kétféle szakvéleményt tudunk elfogadni parkolási igazolvány kiállításához. Az egyik a tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermekek esetén a szakorvosi vélemény, amely igazából emelt családi pótlékra jogosítja a gyerekeket ebben az esetben tudunk parkolási igazolványt kiállítani a másik pedig a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által kiállított fogyatékossági támogatásra jogosító szakvélemény.

A vakok és gyengén látók jogosultsága is megmaradt. A már kiállított igazolványok az érvényességi idejük lejártáig használhatók. Azoknak is szerencséjük van akik július 2-a előtt kiállított háziorvosi véleménnyel érkeznek az okmányirodába. Ők december 31-ig megkaphatják a mozgássérült igazolványukat.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.