Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Június 19. 16:56, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Ne vidd vásárra a bőröd!

Ne vidd vásárra a bőröd!

100 %-ig megbízol a napvédő krémedben? Ne tedd!

A nyár beköszöntével tömegével árasztanak el hasznos és haszontalan napozási tanácsokkal, melyeket ha egytől egyig betartanánk krémekkel és ruhaneműkkel beburkolózva ücsöröghetnénk az árnyékban nyár végéig.

Az üzletek polcai roskadásig tele vannak a legkülönfélébb napozó szerkekkel. Mégi mi alapján választasz?

Mielőtt bármit magadra kennél, tájékozódj egy kicsit!

Hogyan „szűrnek” a napozó szerek?

A legtöbb naptej és –olaj az UV-A-t és az UV-B-t blokkolja. Minél hosszabb ideig tart ez a blokk, annál magasabb a faktorszám. Magyarul: ha te például naptej nélkül 15 perc alatt égnél le, és van egy 25-ös faktorú naptejed, akkor azzal 15x25 perc alatt, azaz 375 perc alatt tudsz leégni ugyanúgy, vagyis 6 óra strandolás után talpig naptejbe borítva is pecsenyére égsz. Arról nem is beszélve, hogy ezek a típusú naptejek a jótékony UV-A-t is blokkolják, míg az életveszélyesen káros UV-C-t gondolkodás nélkül beengedik a bőrödbe. Valójában nem óvnak meg sem a leégés, sem a káros sugarak ellen, csak késleltetik ezek hatását.

A természetes anyagok nem így működnek! Ugyanis a természetes anyagok fizikailag és biológiailag is képesek szűrni, ezáltal sokkal hatékonyabbak. Elvileg kisebb a "faktorszámuk", mégsem lehet könnyen leégni velük. Hogy miért?

Azért, mert amíg a kémiai naptejek minden UV-t kiszűrnek, addig a biológiai naptejek csak a káros sugarakat szűrik, és a jótékony D-vitamin képző, kálcium beépítő, barnító sugarakat nem. Márpedig ezek a sugarak nyújtják a bőrnek a legjobb védelmet, azáltal, hogy engednek égés nélkül barnulni. A természetes(!) barnaság pedig nem más, mint egy olyan melaninsejt, ami szalmakalapként, vagy ha úgy tetszik napernyőként funkcionál minden egyes bőrsejted felett.

A barnulás a szervezet természetes fényvédelme mindenféle káros sugárzás ellen.

Egy amerikai környezetvédő civil szervezet megvizsgálta közel 1000 fényvédő készítmény összetételét. A felmérés alapján a készítmények 80 százaléka tartalmaz egészségre káros összetevőket, vagy nem nyújt kellő védelmet az UV sugarak ellen.

De hát mit is vártok, ha folyton folyvást az ózonrétegét hámozgatjátok?

Tény, hogy sok napvédő termékben találhatóak olyan potenciálisan káros kémiai anyagok, amelyek nemhogy védenének a káros sugarak ellen, hanem egyenesen hozzájárulnak akár a bőrrák kialakulásához is.

Fussuk át napvédő krémünk címkéjét:

  • Oxybenzone – kísérletek azt mutatták, hogy könnyen fel tud szívódni a bőrön keresztül, és ott beavatkozik a hormonok helyes működésébe, napallergiás reakciók okozója lehet
  • Octocrylene – UV fénynek kitéve szabadgyököket képezhet
  • PABA (PABS: Para-amino-benzoesav) – vizsgálatok szerint rongálja a DNS szerkezetét, hozzájárulva a bőrrák kialakulásához, fényérzékennyé tesz, potenciális rákkeltőnek bizonyult
  • Octinoxate, Octyl-methoxycinnamate (OMC) – érzékennyé, fényérzékennyé teheti a bőrt, beavatkozik a hormonműködésbe
  • A-vitamin (retynil-palmitate) – megenni jó, magunkra kenni tilos, legalábbis egy 2009-es vizsgálat ezt mutatja: napfény jelenlétében nagy a veszélye a daganatos bőrelváltozásoknak!


Mi az az SPF?

Az SPF jelentése: sun protection faktor, vagyis napvédő faktor. Azt mutatja meg, hogy az adott készítmény milyen mértékű UV-B sugárzás elleni védelemmel bír. Azt a szorzót jelenti, amely arra utal, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy a leégés veszélye fenyegetne.

A legjobb védelemért érdemes minimum SPF15-ös faktorszámú krémet használni: ha általában 10 perc alatt leégnél naptej használata nélkül, akkor egy 15 faktoros krémmel kb. 150 percig lehetnél a napon, anélkül, hogy leégnél (persze, ez csak egy irányadó szám; a tényleges idő függ a bőrtípusodtól, attól, hogy milyen erősen süt a nap, stb…)

SPF15 az UVB sugarak 93%-át, azSPF30 az UVB sugarak 97%, míg azSPF50 az UVB sugarak 98%-át szűri meg.

Tehát egy 50, vagy annál nagyobb faktorszámú napozó - azon kívül, hogy megtéveszti a vásárlókat -, nem nyújt arányosan nagyobb védelmet, mint egy 15-ös, viszont a bőrt sokkal jobban terheli.

Hogy mi a megoldás?

Most is csak azt tudom mondani, hogy nyúljatok vissza a természethez, ahol kész megoldások várnak rátok! Egyszer ez már ki lett találva, nem kell mindent újra feltalálnotok!


A tudatosvasarlo.hu oldala tavaly készített egy összehasonlító terméktesztet a forgalomban lévő napvédő szerekről. Nézd meg mit érdemes választanod, és csodálkozz rá, mely márkák kullognak a lista végén!

Csatlakozz hozzám és kövess a Facebook-on!


Címkék: Félix

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció