Városlista
2018. február 20, kedd - Álmos

Hírek

2017. Augusztus 10. 12:56, csütörtök | Belföld
Forrás: mti.hu

MSZP: összegyűltek az aláírások az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához

MSZP: összegyűltek az aláírások az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához - jelentette be az MSZP frakcióvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan közölte: negyven képviselő, az MSZP-sek mellett az LMP-frakció tagjai és a független képviselők írták alá a kezdeményezést, így Kövér László házelnöknek augusztus 21. és 29. között össze kell hívnia az Országgyűlést.
Elmondta: az MSZP "a lex CEU" néven elhíresült felsőoktatási törvény eltörlése érdekében tett javaslatot a parlament ülésének összehívására, ezt az LMP támogatta és hozzátett még egy napirendet, amely a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozását célozza.
Emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási törvény módosítása miatt kialakult helyzet orvoslására az Európai Bizottság (EB) még júliusban 30 napos határidőt szabott. Az MSZP-hez hasonlóan az EB is úgy ítélte meg, hogy a törvénymódosítás a tanszabadság, a tudomány, a tudás szabadsága elleni támadás és diszkriminatív - közölte. Ha az ügy bíróság elé kerül, akkor Magyarországra büntetést is kiszabhatnak - jegyezte meg.
Tóth Bertalan beszámolt arról, a rendkívüli üléssel kapcsolatban minden frakciót megkeresett, a Jobbik-frakció azonban nem támogatta azt. A Fidesz és a KDNP is jelezte, hogy nem támogatják az ülés összehívását, a képviselőik úgy döntöttek, inkább nyaralással töltik ezt az időszakot és nem munkával - jelentette ki.
Hozzátette: mivel a Fidesz és a KDNP képviselői nem lesznek ott, az ülés várhatóan határozatképtelen lesz, de napirend előtti felszólalások keretében mégis lesz lehetőségük kifejteni az álláspontjukat.
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy értékelt, a demokratikus ellenzék sikeresen összefogott két rendkívül fontos ügyben. Ez azt jelzi, hogy mindenki megértette: a legfontosabb cél és Magyarország érdeke az Orbán-kormány leváltása - hangoztatta.
Szerinte az Orbán-kormány rengeteg kárt okozott Magyarországnak és a magyar családoknak.
A szegedi polgármester a kormány egyik legnagyobb hazugságának nevezte a devizahitelesek megmentését. Hozzátette: 2010-11-ben azt ígérték megmentik a nehéz helyzetbe került devizahiteleseket, akik helyzete azóta csak egyre nehezebbé vált. Azt mondta, a devizahitelekkel 2010 tavaszáig, a kormányváltásig nem volt baj, akkor egy svájci frank 180 forintot ért, de néhány hónapos fideszes kormányzás után összeomlott a forint, így a devizahitelesek 70 százaléka lehetetlen helyzetbe került, miközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentős árfolyamnyereségre tett szert.
Közölte, ez a nyereség az alapja annak a 260 milliárd forintnak, amelyet Matolcsy György jegybankelnök az MNB alapítványaiba helyezett át. Botka László azt mondta, a parlamenti ülésnapon el fogják mondani, azért is le akarják váltani a kormányt, hogy elszámoltassák az MNB-t és visszavegyék az alapítványokba törvénytelenül juttatott százmilliárdokat és teljes egészében a devizahiteles családok megsegítésére használják.
Botka László a migrációról kérdésre válaszolva közölte, az EU és Törökország közötti megállapodás lényegében lezárta a balkáni menekültútvonalat, több mint hárommillió menekültet lát el Törökország az EU támogatásával saját területén.
Azt mindenki beláthatja, hogy nem a kerítés oldotta meg a problémát, hiszen ha nem született volna meg az EU-török megállapodás, a kerítés másik oldalán több millió menekültet látnánk - mondta.
Botka László szerint az EU késlekedése és a hazug, gyűlöletkeltő, öncélú orbáni propaganda félelmet keltett a magyar emberekben. Amíg ez a félelem fennáll, a kerítést nem lehet lebontani - hangsúlyozta.
A szocialista politikus kijelentette, az a célja, hogy a félelem okait megszüntesse.
Hozzátette: egy olyan országban élünk, ahova egyetlen menekült és gazdasági migráns sem akar betelepülni, sőt több mint félmillió magyar gazdasági menekültként elhagyta ezt az országot, mert nem találta élhetőnek. Meglehetősen furcsa, hogy a európai viszonylatban a magyar emberekben sikerült a legjobban felkorbácsolni a félelmet a populista politikának - mondta.
Közölte: a kormányváltás után az új demokratikus politika célja, hogy az emberek alaptalan félelmeinek okai megszűnjenek, ehhez pedig a tisztességes belpolitika mellett egy sokkal hatékonyabb európai együttműködésre is szükség van.
Vadai Ágnesnek, a DK alelnökének összefogással kapcsolatos Facebook-bejegyzésére kérdésre válaszolva Botka László azt mondta, ő a győzelem stratégiáját hirdette meg, ami arra alapul, hogy egy új baloldal programmal teljes egységet kell létrehozni a demokratikus oldalon, vagyis mind a 106 egyéni körzetben közös jelöltet kell indítani és közös országos listára is van szükség. Ebben számítanak a DK-ra is - tette hozzá.
Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel való összefogásról azt mondta, mindenkinek el kell dönteni, hogy saját politikai túlélése a fontos, vagy az Orbán-rezsim leváltása.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 19. 19:23, hétfő | Belföld

Változott a szabálytalan áram-vételezés büntetése

Új szankciórendszer lépett életbe a hétfőtől hatályos, a szabálytalan villamosenergia-vételezés megállapítására vonatkozó új rendelettel - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az MTI-vel hétfőn.

2018. Február 19. 16:00, hétfő | Belföld

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

2018. Február 19. 14:53, hétfő | Belföld

A tél legerősebb lehűlése jön

A tél legerősebb lehűlése közelít - hívta fel a figyelmet hétfőn a meteorológiai szolgálat, amely keddtől ismét havazásra figyelmeztet.

2018. Február 19. 11:55, hétfő | Belföld

Egymilliárdnyi áfát csalt egy repceolajos bűnbanda

Kilencszázhúsz millió forintos áfacsalás miatt javasol vádemelést a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) egy Győr-Moson-Sopron megyei bűnbanda ellen, amelynek tagjai ipari repceolajjal kereskedtek