Városlista
2019. február 21, csütörtök - Eleonóra

Hírek

2019. Január 22. 10:00, kedd | PR

Mivel és hogyan fessünk OSB lapot belső használatra?

Mivel és hogyan fessünk OSB lapot belső használatra?

Ha közkedvelt és igazán hasznos burkolóanyagot keresünk az otthonunkba, akkor mindenképp érdemes megállni egy pillanatra az OSB lapoknál.

Ez a dekoratív és strapabíró lap tökéletesen alkalmas a felületkezelésre, így bármikor egyedivé tehetjük az otthonunk belső terét. Igen ám, de mivel praktikus festeni az OSB lapot?

Az OSB lapok ragasztással készülő, irányított szálrendezésű lapok, melyeket leggyakrabban belső burkoláshoz, külső burkoláshoz, valamint könnyűszerkezetes házak építéséhez használnak. Használható tetőszerkezet fedéséhez, kerti szauna építéséhez, de akár tetőtér beépítéséhez is kellően tartós elem. Természetesen a kültéri használata minden esetben felületkezelést kíván, hiszen ki van téve a különböző környezeti hatásoknak, így a nedvesség könnyedén beszivároghat az illesztésekbe. Nem beszélve az UV sugárzásról, ami szintén nagyon gyorsan képes tönkre tenni a szóban forgó lapokat, ha átugorjuk ezt a fontos lépést.

Védelem vagy dekor?

Amennyiben beltéri használatra tervezzük az OSB lapot, akkor nem feltétlenül szükséges annak a felületkezelése, vagy elég egy minimális. Ez persze nem vonatkozik azokra a lapokra, amelyeket nedves, vagy nedvességnek kitett helyen szeretnénk elhelyezni, mint például a fürdőszoba. Ezeket minden esetben meg kell óvni a nedvességtől. Főleg az olyan helyeken elengedhetetlen, ahol nem elég erőteljes az impregnálás nyújtotta védelem, mint amilyen az OSB lapok oldala. Ehhez mindenképp ajánlatos az akril festék használata OSB laphoz, mivel az nemcsak kívülről védi a felületet, de a repedésekbe, hézagokba is beszivárog, így tömítve el azokat. Ezzel megakadályozza a nedvességet abban, hogy utat találjon a lap belsejébe, így előzve meg a vetemedést és a korai cserét.

Amennyiben inkább arra törekszünk, hogy tartóssá tegyük a lapot és megóvjuk az állagát, akkor arra is van megoldás. Ezt az esetek túlnyomó részében egy színtelen festékkel, vagy esetleg lakkal tehetjük meg, hiszen ez megfelelő védelmet nyújt. Ezeken túl érdemes lehet átgondolni még az oldószeres, poliuretán bázisú festékek használatát, mivel azok is hasonló célból készültek.

Attól függően, hogy a lakásunk belső terével milyen szín és mintázat harmonizál, dönthetünk úgy, hogy az OSB lapokat bevonjuk különböző színű festékkel, sőt ezen belül is akad mozgásterünk. Ha megtartanánk a lapok egyedi és jellegzetes mintázatát, akkor a vizes hígítású univerzális festék lehet az, ami a legjobb szolgálatot teszi. Ha pedig inkább a teljes fedést kívánjuk elérni, akkor ahhoz már erőteljesebb festékeket érdemes használni.

Végül pedig, nagyon fontos, hogy mindenféle festék felvitele előtt alaposan tanulmányozzuk, hogy az adott anyag milyen specifikációkkal rendelkezik, milyen előkészítést igényel. Ha ezt kihagyjuk, akkor igazából értelme sincs folytatni, hiszen az általunk használt OSB lap rövid időn belül tönkre megy, hiszen a védelemnek szánt felületkezelés nem ér semmit.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 11. 18:25, hétfő | PR

Tippek a sikeres év eleji takarékoskodáshoz

Sokan döntenek úgy a klasszikus újévi fogadalmak keretében, hogy jobban fognak ügyelni a pénzre.

2019. Február 11. 18:24, hétfő | PR

A hólapátolás az egyik legjobb edzés

Még ki sem nyitottuk a szemünket reggel, azt sem tudjuk, milyen lehet odakint az idő..., ám ha meghalljuk a lapát karistoló hangját, ahogy a járda kövezetével találkozik, azonnal tudjuk: esett a hó.

2019. Január 25. 14:16, péntek | PR

Teljes körű üzemeltetést nyertek

Még a takarító személyzetnél is előírás az angol nyelv ismerete, annál a munkánál, amit most nyert el a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos tulajdonos.

2019. Január 22. 11:26, kedd | PR

Tervezzünk tokot a Google termékekre

A Google okos eszközeit felölelő Pixel név mára már széles körben ismert lett. Olyannyira, hogy kevés olyan webáruház van, ahol ne forgalmaznának rájuk tokot.