Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 01. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Mindenszentek vs Halloween

Mindenszentek vs Halloween

Néhány évvel ez előtt még mindenki számára egyértelmű és világos volt, mit is ünneplünk november elején. Mai felvilágosult és mindent befogadó világunkban azonban akadhatnak zavarok, megválaszolatlan kérdések.

A két ünnep egyetlen közös pontja a dátumbeli közelségben rejlik. Míg mindszentekkor szeretteinkre emlékezünk, a halloween a boszorkányok, kísértetek és szellemek ünnepe. Mindszentek és a halottak napja a csendes megemlékezésé, a halloween a hangos és féktelen bulizásé. És ez csupán néhány alapvető különbség.

A mindenszentek vagy mindenszentek napja keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-jén tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére. Magyarországon több évtizedes szünet után 2001-től a Mindenszentek napja újra munkaszüneti nap lett.

Általános szokás lett, hogy Mindenszentek napján rendbe teszik, és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. Az ünnephez sokféle népi szokás, hiedelem kapcsolódott. Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottjaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. A szokáshoz kapcsolódó némely népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben.

A Mindenszentekhez képpest jóval későbbi eredetű Halottak napján elhunyt szeretteinkről emlékezünk meg, gyertyákat, mécseseket halottaink üdvéért.

A Halloween a Mindszentet megelőző naphoz kapcsolódik. Ennek az angolszász eredetű ünnepnek hazánkban is egyre nagyobb divatja van. Vegyünk csak egy egyszerű példát, ha beütöd a googl-be a mindenszentek szót, rögtön az első oldal azonnal tele lesz töklámpásokkal, ami ugyan egy kedves és jópofa szokás, de szeretteink emlékéhez vajmi kevés köze van. S bár az ünnepnek semmi köze a magyar kultúra évszázados gyökereihez, napjainkban mégis egyre nagyobb teret hódít a beöltözős, kéregetős hagyomány, ami Európa szerte komoly bevételi üzletágat is képez.

Semmi bajom a tökökkel, de fontosnak tartom, hogy a nagy mulatozás közbe ne veszítsük el a szeretteinkre való megemlékezés meghitt jellegét sem, hiszen ez a nap valahol róluk szól.

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció