Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milyen veszélyeket rejt a Facebook?

Milyen veszélyeket rejt a Facebook?

A közösségi portálok komoly problémája, hogy a hazai adatvédelmi törvény csak a magyarországi adatkezelésre terjed ki, az amerikai gyökerű vállalatokra nem vonatkozik. Mindezek ellenére vannak látható jelei az amerikai gyakorlat európai normákhoz való közeledésének. A Rádió Orient műsorában Osztopáni Krisztián, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálója járta körbe a Facebook és a blogok használatának kockázatait.

A közösségi oldalakon a felhasználók személyes adataik megadásával profiloldalakat hozhatnak létre. A kapcsolattartás, valamint a képek megosztása azonban komoly kockázatokat rejt magában - hívta fel a figyelmet Osztopáni Krisztián. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálója kiemelte, hiába a felületek közötti különbségek, az adatvédelemnek minden területre egyaránt ki kell terjednie.

A magyar közösségi oldal, az iwiw bezárása kapcsán sok új közösségi kezdeményezés indult, amely a régi oldal felhasználóit kívánta bekebelezni. Sok esetben azonban az üzemeltető, az adatkezelő kiléte nem volt tisztázott – mutatott rá a problémákra a Rádió Orient vendége. Osztopáni elmondta, a felhasználókat tájékoztatni kell az adatok kezelésének körülményeiről, valamint a tárolt adatok fizikai elhelyezéséről. A hatóság vizsgálati eljárás keretében szólíthatja fel a szabályszegések beszüntetésére a szolgáltatókat, azonban csak magyarországi ügyekben van beleszólási lehetősége.

„Komoly probléma, hogy a magyar adatvédelmi törvény csak a magyarországi adatkezelésre terjed ki, az amerikai gyökerű vállalatokra nem vonatkozik” – a vizsgáló hozzátette, az európai adatvédelmi irányelvek tartalmaznak az unió területére vonatkozó alapvető standardokat. Ennek köszönhető az Európai Unió Bírósága által hozott ítélet a Google ellen. Az amerikai vállalat spanyol leányvállalata révén európai szolgáltatónak minősült – így alkalmazható volt rá az európai jogszabály. A döntés értelmében a szolgáltatónak el kellett távolítania a kifogásolt keresési találatokat. Ezt követően a Google űrlapot biztosít a hasonló bejelentéseknek. Osztopáni hozzátette, lassan, de mégis igazodik az amerikai szabályozás az európai irányelvekhez.

A közösségi oldalak egyik legnépszerűbbje, a Facebook plusz adatvédelmi mechanizmusokat vezetett be a gyermekek védelme érdekében: az alapbeállítások szigorúak, bizonyos életkor feletti idegen férfiak leveleit nem látják a gyerekek, továbbá GPS adatok megosztása sem lehetséges. „Az oldalra 13 éves kortól lehet regisztrálni, azonban a magyar törvényekben ehhez 16 éves korig szülői beleegyezés szükséges. A hatóság nem tudja rákényszeríteni a Facebookra az adatvédelmi szigorítást, azonban a szolgáltató érzi a nyomást, így a jövőben várható változás.”

A NAIH gyermekjogi projektje keretében, Kulcs a net világához címmel angolul és franciául is elérhető kiadványt tett közzé. A szakemberek megállapításait és a jó gyakorlatokat bemutató dokumentum általános képet ad a gyerekeknek a veszélyekről és az internet alapvető fogalmairól. Osztopáni hozzátette, a projekt keretében videoklipet forgattak, amelyben életszerű eseményeken keresztül mutatják be az internetezés kockázatait. A hatóság továbbá egy lengyel–szlovén–belga–magyar, uniós projekt keretében iskolai tananyagokat állít össze a biztonságos internetezésről.

A régi és az új Btk. egyaránt tartalmazza a személyes adatokkal való visszaélés bűncselekményét. Osztopáni Krisztián komoly visszatartó erőként utalt erre az intézményre. Hozzátette, a közösségi oldalra felkerült nem kívánatos fényképek eltávolítását a szolgáltatótól, vagy magától a feltöltőtől érdemes kérni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során