Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 28. 08:23, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Mi lesz az iskolákkal?

Mi lesz az iskolákkal?

Rendkívüli ülésen döntött a város több oktatási intézmény sorsáról.

Ebben a hónapban még megtehetik a szándéknyilatkozatukat az önkormányzatok arról, hogy kívánják-e üzemeltetni az állam fenntartásába átadott iskolák épületeit. Cegléden a gimnázium, a kollégium, az alapfokú művészetoktatási intézmény működtetése eddig a megyéhez tartozott, és jelenleg nem ismeretesek a működtetés pénzügyi keretei, így nem tudni, hogy mennyibe kerülne az üzemeltetés. Erre való tekintettel a képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy jelzi, lehetséges, hogy lemond a szóban forgó iskolaépületek üzemeltetésének jogáról. Ezt a szándéknyilatkozatot, amitől később el lehet térni, még ezen a héten meg kellett tenni, ám végleges döntés, amit csak a pontos számok ismeretében tud meghozni a képviselő-testület, október végéig ráér.

Mint ismeretes, 2013. január 1-től - az egyházi, illetve magán iskolákat kivéve - valamennyi oktatási intézmény fenntartását átveszi a kormányhivatal, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bérének költsége a továbbiakban nem az önkormányzat, hanem az állam büdzséjét terheli. A mai ülésen azonban az iskolaépületek üzemeltetési költségeinek vállalásával kapcsolatban tett szándéknyilatkozatot a képviselő-testület.

A szóban forgó szándéknyilatkozat a gimnáziumról, a kollégiumról, az alapfokú művészetoktatási intézményről, és a két nem egyházi fenntartású általános iskoláról szól, a szakközépiskolákat és szakiskolákat eleve az állam üzemelteti. Mivel azonban az öt intézményből három eddig a megyénél volt, így egyelőre még a felmerülő pontos költségek sem ismertek a városvezetés előtt. A szándéknyilatkozatot követő végleges döntést október végéig kell meghoznia a városnak.

A testületi ülésen arról is szavaztak a képviselők, hogy a januárban felálló járási hivatal irodái a városházán legyenek. A helyiségeket úgy szeretnék kialakítani, hogy az ügyfelek jól meg tudják különböztetni, hogy járási, vagy önkormányzati "térfélen" járnak-e.

Címkék: Testületi ülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás