Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Február 05. 14:36, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Megújul a Deák téri bölcsőde

Megújul a Deák téri  bölcsőde

Átalakítják és korszerűsítik a Deák téri bölcsődét

Szeptembertől egy új és akadálymentes intézményt vehetnek birtokukba a kisgyerekek. A beruházásra 145 millió forintot nyert az önkormányzat pályázaton, az önerő mintegy 16 millió forintot tesz ki - közölte Földi László polgármester.

Összesen 24 férőhellyel bővül a Deák téri bölcsőde, ezzel is segítve azokat az édesanyákat, akik a kisgyermek gondozással töltött évek után szeretnének visszatérni a munkába. A bővítés nyomán öt új munkahely is létrejön az intézményben.

A KMOP-4.5.2-11-2012-0002 projekt keretében a bölcsődének nem csak a külső homlokzata és szigetelése újul meg, hanem a belső tere is átalakul. Kialakítanak egy 50 négyzetméteres új gyermekszobát, az ahhoz szükséges kiszolgáló egységeket, új eszközökkel szerelik fel a konyhát, és a játszóudvar is megújul. A kültéri játékok alá gumiszőnyeget helyeznek, és egy kihúzható napellenző is kerül a gyerekek feje fölé árnyékolásnak.

Az épületet a felújítás során energiatudatos, környezetkímélő megoldásokkal szerelik fel. Nem csak a nyílászárókat cserélik, de hőszigetelik a homlokzatot, napkollektorokat és napelemeket helyeznek el a tetőn, amely úgynevezett ,,zöld" energiával látja el az intézményt. A kedvező tájolásnak és a teraszok árnyékolásának köszönhetően nem lesz szükség az épület klimatizálásra sem - tájékoztatott Tőrös Csaba tervező.

Az épület teljes egészében akadálymentes lesz, vagyis kerekes székkel és babakocsival is gond nélkül bejárható. Kialakítanak egy mozgáskorlátozott parkolót, illetve kerékpártárolókat is. A felújított bölcsődében már sajátos nevelési igényű gyermekeket is tudnak fogadni - mondta Turcsik Tímea, a Bölcsődei és Védőnői Igazgatóság vezetője. Az intézmény további különlegessége a sószoba lesz, ami különösen az asztmás és kruppos gyerekeknek segítség.

A munkálatokat a nyári hónapokban végzik el, amikor egyébként is kisebb létszámmal szokott működni az intézmény. A város ez alatt az idő alatt is gondoskodik a bölcsődés gyerekek ellátásáról. Szeptemberben pedig már egy teljesen felújított és kibővített bölcsődébe járhatnak a legkisebbek.

fotó: Kisfaludi istván

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció