Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Augusztus 22. 11:35, hétfő | Helyi

Megszületett a végleges terv a Szabadság tér felújításáról

Megszületett a végleges terv a Szabadság tér felújításáról

A ceglédi Szabadság tér megújítása több szakaszban történik meg. Mutatjuk a részleteket

A tervezéshez a ceglédi lakosság segítségét is kérte a város. Két koncepcióterv született, melyet a lakosok megtekinthettek és véleményezhettek személyesen, valamint kérdőív formájában.

A koncepciótervekben megjelenő egyes elemekről (pl. játszótér, padok, jégpálya, stb…) többen kifejtették a véleményüket. A következőkben összefoglaljuk az elemekhez fűzött javaslatokat.

Játszótér

Mind a két terv nagyon széppé tenné a Szabadság teret, de a város főterére nem való a játszótér. Elég sok ismerősöm, aki már járt Cegléden (az ország különböző részéről) azt az információt adta, hogy a Vasútállomástól a Szabadság térre vezető Rákóczi út a szép fákkal és a Szabadság téren lévő Kossuth szobor és a templomok, ami a város egyedi jellegét meghatározza. Véleményem szerint a játszótér ezt a megszokott összhangot tönkretenné.

Nem értek egyet sem a vendéglátó egységnek sem a játszótérnek a térre telepítésével. Ennek a térnek más a rendeltetése. Abba nem férnek bele ezek az elemek. Ez a város főtere, ahol megfelelő hangulatot, fennköltséget kell sugallni az emberek felé.”

A gyermek játszótér mellett kerüljön kialakításra egy felnőtt kondi park.”

„Játszótér mellé sporteszközöket amiket a szülők is tudnak használni.

A vízjátékra, az új padokra és a játszótérre való tekintettel fontosnak tartom a térfigyelő rendszer kiépítését a téren is, mivel a sok újításoknak a hátránya, hogy fennáll a rongálás veszélye is.

Fontos kérdés volt a játszótér kialakítása. Az idősebb korosztály zöme nem javasolta ajátszótér kialakítását, de a kisgyermekes szülők szeretnék, ezért aláírásgyűjtésbe is fogtak,melyre több mint 300 aláírást gyűjtöttek össze. A többség igényeinek figyelembevételével ajátszótér is belekerül a végleges tervbe.

Korcsolyapálya

A koncepciótervekben szerepel a korcsolyapálya is, ezt viszont a többség nem pártolta. A kitöltőket arról is megkérdeztük, hogy korcsolyázás céljából látogatnák-e a teret. A kérdésre 68 kitöltőből 22 menne a térre korcsolyázni. A téren ki fognak alakítani egy olyan burkolt felületet, ahova a korcsolyapálya elhelyezhető, így a zöldfelületet nem fogja tönkretenni.

Kereskedelmi egységek

Egy fejlődő város központját a 21. században már nem bankok, letűnt vasedény kereskedések es ódivatú boltok határozzak meg, hanem kávézók, éttermek, bárok.

A térre tervezett büfé helyett, az egykori Délibáb Eszpresszót kell(ene) felújítani, annak hangulatos - kora tavasszal, és késő ősszel, alulról infra fűtőkábelekkel fűthető teraszával együtt. A büfé pavilonja helyett, a nyilvános illemhelyhez kapcsolódóan, egy "Baba-Mama Sziget" kialakítását javaslom, ahol a kismamák tisztába tehetik, vagy nyugodt környezetben megszoptathatják gyermekeiket.

Nem értek egyet sem a vendéglátó egységnek sem a játszótérnek a térre telepítésével. Ennek a térnek más a rendeltetése.

A javaslatok alapján a téren nem fognak kialakítani kereskedelmi egység létesítésére alkalmas pavilont. Ehelyett a tér melletti, újra megnyílt Délibáb kávézóba térhetnek be a vendégek.

Zöldfelület

Zöldfelület Sokan kitértek a zöldfelületekre is. Sok virágot, bokrot és fát szeretnének a parkba.

Sokkal több zöldfelületet (virágágyásokkal), nagy lombozatú fákat, amelyek tisztítják a levegőt.

A tér területén ültetni fognak fákat, évelő és egynyári növényeket. A kialakításkor ügyelni fognak arra, hogy a tér átlátható legyen, így a cserjeszint nem emelkedik 1,5 méter fölé.

>>> További részletek és vélemények👆

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció