Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 12. 16:36, csütörtök | PR

Megjelent az új CSOK, érdemes kihasználni

Megjelent az új CSOK, érdemes kihasználni

Mivel Magyarországon a saját ingatlannal nem rendelkező fiatal családok lakáshelyzete nem túl rózsás, a kormány több eszközzel is próbálja elősegíteni, hogy minél többen jussanak saját otthonhoz.

Kedvezményes ÁFA és kihagyhatatlan LTP

Ilyen megoldás volt például az újépítésű lakások kedvezményes ÁFÁ-ja, amelynek tavaly év vége óta kérdéses lett a sorsa. De az elmúlt pár évben, amíg az alacsonyabb szintű ÁFA érvényben volt, sikerrel érte el az állam, hogy minél több új lakást építsenek az ingatlanfejlesztő cégek.

Hasonló megoldás a lakástakarék pénztár is, amely a hazai piacon felülmúlhatatlanul kedvező megtakarítási lehetőség. Bár meglehetősen kötött - például a havonta betehető pénzösszeg felül korlátos - némi ügyességgel komoly hozzájárulás lehet a család ingatlan vásárlásához vagy felújításához.

A CSOK szintén remek megoldás, bár a kedvezményezettek körét aránylag szűkre szabták, főleg kezdetben.
A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy 2015 júliusa óta létező, vissza nem térítendő támogatási forma. Az eredeti felállás szerint, ha rendelkezünk legalább egy 25 év alatti, nappali tagozaton tanuló gyerekkel, legkevesebb 500 000 forint, maximum 3 250 000 forint összegű támogatást nyerhetünk el.

Mivel a CSOK kezdetben a sok megkötés és adminisztráció miatt nem generált elég nagy érdeklődést, a bankok egyre több olyan változást ‘jártak ki’ az államnál - amely a pénzt biztosítja a projekthez - ami kedvező az ügyfeleknek.
Ez viszont ahhoz vezetett, hogy a CSOK olyan változékony lett, hogy egyre kevesebben ismerték ki magukat a szabályokban. Illetve mivel többször is módosították a kereteket, nem kevés család kivárásra játszott: hátha lesz a meglevőnél is kedvezőbb változata a CSOK-nak.

Még egyszerűbb lett márciustól

2018 márciusában ismét több változás lépett érvénybe, ami ösztönözheti az érdekelteket a szerződéskötésben. A hónap közepétől új feltételekkel lehet felvenni a kedvezményt.


Többek között az elbírálási idő maximalizálva lett 30 illetve 60 napban (vásárlás illetve építés esetén). Eddig nem volt a bank számára időkorlát, ameddig el kellett intéznie az elbírálást - most ez csak akkor nyújtható, ha nem kapott meg a pénzintézet minden szükséges dokumentumot az igénylőtől.

Csökken a papírmunka

A CSOK bevezetésekor még nagyon sok kötelező igazolást kellett beadni, most már alapvető pontokat ellenőriznek csak. Okirattal mostantól egyedül a TB jogviszonyt kell igazolni. Március 15-e előtt akár kéttucat dokumentum is kellett ahhoz, hogy valaki a startkockára léphessen, és igényelhesse a támogatást.
A meglevő ingatlan nem korlát többé, még használt lakás vásárlása esetén sem. Változás továbbá, hogy már megkezdett bővítés finanszírozására is igényelhető a támogatás. Ingatlan átalakítás esetén a költségvetés 50 %-a helyett már 100 % is fedezhető ebből a forrásból.
A CSOK 10+10 hitel is sokkal kedvezőbbé vált, például adóstárs is bevonható lett a felvételhez, bár csak közeli hozzátartozó. A hitel eddigi időbeli korlátja eltűnt.
És ez még mind nem az összes kedvező módosítás. Ha valakinek van esélye a CSOK-ot igénybe venni, akkor érdemes megismerkedni az új, felhasználóbarátabb feltételekkel.

Címkék: frix.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.