Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magán-fogorvoshoz járnak az adóellenőrök

Magán-fogorvoshoz járnak az adóellenőrök

Nemcsak nyugtát nem adnak, de az alkalmazottaikat is elfelejtetik bejelenteni egyes fogászati magánszolgáltatók az adóhatóság tapasztalati szerint. Ezért a magán-fogorvosok továbbra is fokozott adóellenőrzésre számíthatnak – értesült a Világgazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásai szerint csaknem 5 000 vállalkozás működik Magyarországon, amely fő tevékenységeként fogászati szolgáltatást jelentett be. Az adóalanyok több mint fele gazdasági társaság. Ezek 2010-ben összesen 428 millió forint társasági adót, míg az egyéni vállalkozói formában működő fogászati szolgáltatók több mint 885 millió forint személyi jövedelemadót vallottak be.

Az Opten céginformációs szolgálat adataira hivatkozva ugyanakkor a Gazdaság.hu az év elején arról számolt be, hogy összesen 2667 olyan cég működik, amely főtevékenységként fogorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozik. A tavaly leadott beszámolók alapján 65 százalékuk, 1802 rendelő tudott nyereséget elérni 2010-ben. Ezen hivatalos adatokhoz képest igencsak elgondolkoztató Szakonyi Gábornak, a Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesülete alelnöke az a Világgazdaságban május végén megjelent becslése, amely szerint a fogászati kezelésre Magyarországra érkező külföldiek csak tavaly 65-70 milliárd forintot hagytak az egyre népszerűbb hazai rendelőkben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely évek óta végez ellenőrzéseket a fogászati magánszolgáltatók körében, és 2011. óta azonban kiemelt figyelmet fordít erre a területre, ezek után valószínűleg még inkább megalapozottnak látja majd döntését. Amit az alapozott meg, hogy az adóelkerülésre vonatkozó kockázatelemzések eredményei, a korábbi ellenőrzési tapasztalatok, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevők részéről érkező közérdekű bejelentések – mindinkább indokolttá teszik egyes humán-egészségügyi szolgáltatók, ezen belül a fogorvosok ellenőrzését.

A NAV tájékoztatása szerint tavaly 160 fogászati magánszolgáltatónál jelentek meg adóellenőrök, akik valamilyen beavatkozást igénybe véve élesben vizsgálták elsősorban a számlaadási fegyelmet, de a foglalkoztatást és azt is, hogy a nyilvántartásokat teljes körűen és szabályszerűen vezetik-e. Ha bármelyik területen mulasztást találtak, a helyszíni ellenőrzéseket utólagos adóellenőrzés követte.

Az eddigi revíziók során a NAV-nál azt tapasztalták, hogy leggyakrabban számlaadásról feledkeznek meg a magán fogorvosok, akik közül sokan foglalkoztatnak be nem jelentett alkalmazottakat is. A bizonylatadás elmulasztása különösen a munkaidő utáni, esti konzultációk során végzett ellenőrzések alkalmával volt jellemző. Az ellenőrzések során előfordult olyan eset is, amikor az adózó által benyújtott bevallás a rendelési napok számához viszonyítva jelentősen kevesebb bevételt tartalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.