Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 05. 15:20, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

Liba java, Újbor hava

Liba java, Újbor hava

Libalakoma és Újborbemutató a Kökény és Fia Családi Borászatban

A népi kalendárium szerint Márton napja zárja le az éves gazdasági munkákat. Ekkor veszi kezdetét a természet téli pihenő időszaka, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le az első tömött libákat.

A mondavilág ugyan még számon tartja Szent Márton, a jóságos tours-i püspök legendáját, - aki egy különösen hideg téli estén megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal - napjainkban ebből azonban elsősorban a Márton napi libaételek fogyasztása maradt fent, s mint minden népi legendáriumnak, így a Márton napi libás ételek tradíciójának is inkább praktikus okai vannak. Ugyanis tollas barátaink Márton nap körül érik el legteljesebb fejlettségüket, vagy ha úgy tetszik „csúcsformájukat”.

A Márton napi hagyományok közül ma leginkább a libaételek fogyasztása éli boldog reneszánszát, melynek tradícióját elsősorban az egyre népszerűbb „libavacsorák” keltik életre. November 3-án, szombaton a Kökény és Fia Családi Borászat ínycsiklandó liba vacsorája várta vendégeit, akik a Márton napi menü mellett az újborba is belekóstolhattak.

Az ételek minőségéért Magos Zoltán, a Paprika Tv sztár szakácsa felelt, aki az 5 fogásos menüt egyenként bemutatva tálalta a vendégek elé. A mesterszakács a bemutató során egy-egy konyhatitkába is beavatta vacsoravendégeit, akiket a liba legjavát felvonultató fogások ízben és látványban sem utolsó kavalkádja fogadott.

Az ételek sorát házilag pácolt libamell nyitotta meg, lilahagyma lekvárral, melyet egy ízes libaeszencia követett ropogós zöldségekkel.

A főételt egyludaskásarizottó vezette fel.Az est „sztárvendége” kétség kívül a hagymás pirított burgonyával és aszalt szilvás lila káposztával tálalt sült libacomb volt. A vacsora végét pedig egy igazi kuriózum, a lisztmentes máktorta koronázta meg.

A finom ételek mellett nem kevesebb figyelem jutott az italoknak sem. A fogásokhoz kínált borokról Kökény Benő, a pincészet vezetője gondoskodott, aki 2012-es évjáratú borait mutatta be a közönségnek. Az új évjárat első hírnökeinek premierjén poharakba került egy Zöld Veltelini, egy Cserszegi Fűszeres, egy Chardonnay, egy Vörös Pinot noir, és egy Fischer Parti Rosé.

A gasztronómiai élményekben gazdag vacsora osztatlan sikert aratott. Aki esetleg lemaradt volna, az november 16-án (pénteken) pótolhatja a színvonalas és hangulatos vacsorát.

Jelentkezés, asztalfoglalás korlátozott számban:
Polimédia Reklámstúdió; Tel: 06-20/ 262-1034

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció