Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Február 26. 14:14, kedd | Bulvár
Forrás: mti

Korlátozzák a legyek számát Kínában

Korlátozzák a legyek számát Kínában

Négyzetméterenként legfeljebb egy legyet tűrnének meg a nyilvános helyeken

Négyzetméterenként legfeljebb egy legyet tűrne meg a nyilvános helyek, például pályaudvarok vagy bevásárlóközpontok mellékhelyiségeiben a kínai egészségügyi minisztérium új szabálygyűjteménye, amellyel kapcsolatban a lakosság véleményét is várják a tárca honlapján.

Az önálló nyilvános illemhelyeket illetően a hatóságok elnézőbbek: ezek esetében négyzetméterenként három legyet is megengednének. Az új WC-kódex szigorúan meghatározza azt is, hogy mennyire lehetnek büdösek a nyilvános illemhelyek: a középületekben lévők semennyire, a különálló nyilvános illemhelyek, a „zöld házikók” pedig csak enyhe bűzzel terhelhetnék környezetüket.

Fellázadtak a nők

A kódex előírja, hogy ha egy nyilvános illemhelyet nagyjából egyenlő arányban használnak férfiak és nők, akkor nők számára kétszer annyi fülkét kell biztosítani, mint amennyit a férfiak használhatnak. Ez a rendelkezés talán összefügg azzal, hogy egy éve Kantonban mintegy húsz nő a hosszú várakozást megelégelve „fellázadt”, és elfoglalták a férfivécét. A tervezet javasolja, hogy a fülkékre szereljenek ajtót, a piszoárokban pedig legyenek válaszfalak. A külcsínre nézve is ajánlásokat megfogalmazó szabályzattervezetet az egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétette a honlapján is, hogy társadalmi konzultációt kezdeményezzen a kényes kérdésről.

Már régóta küzdenek a bűzzel és a legyekkel

Az AFP francia hírügynökség szerint a kínai illemhelyeknek a külföldieket régóta zavarba ejtő állapota már jelentősen javult a minisztérium előző, 1998-as direktívája óta, amely szigorított az előírásokon. Az új szabályozás hatálya már nemcsak a nagyvárosokra terjed ki, hanem a falvakra és a turisták által látogatott helyekre is. A pekingi önkormányzat már tavaly kettőre korlátozta a nyilvános WC-ben eltűrhető legyek számát. A 2008-as olimpiára készülve a kínai főváros több kampányt is indított a vécék tisztábbá és szagtalanabbá tételére.

fotó: blogspot.com

Címkék: kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.