Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Április 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kilő az ingatlanpiac az OTP szerint is

Kilő az ingatlanpiac az OTP szerint is

Az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő cég adatai szerint 24 százalékkal nőtt az ingatlanok iránti kereslet a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az eladások száma azonban még ennél is nagyobb mértékben, 30 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint a nagyobb arányú ingatlan eladást a kínálat bővülése is magyarázza.

Az élethelyzetek változása évente 120-150 ezernyi ingatlan adás-vételt indokol. A forgási sebességben nagy különbség van a főváros és a vidéki települések között, amelyre korábban más ingatlanközvetítő irodák szakértői is rámutattak. Az eladásra szánt ingatlanok Budapesten 25 nappal hamarabb kelnek el, mint vidéken. Az OTP Ingatlanpont adatai szerint az elmúlt időszakban Budapesten a 35-40 négyzetméteres kis lakások voltak a legkelendőbbek. Átlagosan 150-240 ezer forintos négyzetméter áron keltek el.

Érdekes, hogy a családi házak esetében is a 100 négyzetméternél kisebb alapterületű házakat keresték jobban, 250-370 ezer forint közötti négyzetméter áron. Vidéken a már kicsit nagyobb, 50-55 nm-es lakásokat vásárolták a legtöbben. Itt a négyzetméter árak 100 és 200 ezer forint között mozognak.

Budapesttől távolabb a családi házaknál is a nagyobb alapterület a keresettebb. A leginkább preferált házak négyzetméter árai vidéken ugyanis jóval alacsonyabbak, 50-100 ezer forint közötti összegbe kerülnek.

Tapasztalatok szerint, az alacsony betéti kamatok miatt, egyre többen vásárolnak lakást befektetési céllal: márciusban az összes vásárló 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ebből az okból kifolyólag vette új ingatlanát. Ez elsősorban Budapestre, a főiskolával vagy egyetemmel rendelkező vidéki városokra, és a határmenti településekre jellemző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el