Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet a zöldségembargó

Káros lehet a zöldségembargó

Oroszország a zöldség-gyümölcs export egyik legfontosabb célpiaca, új munkahelyek teremtése függ ennek megtartásától. Ezért reménykednek a szakemberek, hogy Moszkva nem váltja be azt a fenyegetést, hogy betiltja az unióból származó termékek importját - áll a Világgazdaság cikkében.

„Ágazatfejlesztési programot dolgoztunk ki az orosz piacra építve, emiatt létkérdés, hogy ne kerüljünk tiltólistára” – mondta a lapnak Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács (FruitVeb) elnöke annak kapcsán, hogy Oroszország mától csaknem az összes lengyel zöldség és gyümölcsszállítmányra beviteli tilalmat rendelt el a termékek minőségbiztosítási tanúsítványával kapcsolatos problémákra hivatkozva. Az ottani hatóságok utaltak rá, hogy a következő 1-2 hétben további szankciókat is bejelentenek az unióból származó importtal kapcsolatban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez milyen országokat, és milyen ágazatokat fog majd érinteni.

Mint Mártonffy Béla elmondta: a hazai zöldség-gyümölcs ágazat eddig nem tudott megfelelni az orosz elvárásoknak, ezért komoly fejlesztésekre van szükség. „Technikai elmaradottság jellemzi a szektort, még az áruk csomagolásával is gondok voltak a közelmúltban” – tette hozzá. Ez azonban változni fog, egymillió tonna többlettermék előállításával kalkulálnak 2020-ig, az uniós költségvetési időszak végéig. A szakember szerint ennek nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Ennek alapján teremthető meg 100 ezer új munkahely az ágazatban, így döntő az orosz piac megléte – magyarázta.

Az elnök arról is beszélt: jelenleg az Oroszországba irányuló export nagyjából 8 százalék, de 25-30 százalékos növekedéssel számolnak. Ilyen arányú orosz kivitel csak a rendszerváltás előtt volt, ezt a visszaesést kell ledolgozni – fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk