Városlista
2018. december 15, szombat - Valér

Hírek

2018. November 22. 20:01, csütörtök | Helyi önkormányzati

Jövőre sem emelkednek a helyi adók

Jövőre sem emelkednek a helyi adók

2019-ben sem emeli az önkormányzat a helyi adók mértékét. Kiterjeszti
azonban az építményadót az 1,7 négyzetméternél nagyobb reklámfelületekre. Elfogadták a képviselők a 2019-es évre összeállított városi rendezvénynaptár tervezet

A tárgyalási nap előtt köszöntötte az önkormányzat a III. Nyári ifjúsági Olimpián sikeresen szereplő ceglédi sportolókat és sportvezetőket: az olimpiai
bajnok cselgáncsozót, Özbas Szofit, a szintén tatamin bronzérmet szerző
VéghZsombort, a 3x3-as kosárlabda-csapat tagját, Révész Borókát, valamint a
látássérült cselgáncs-válogatott szövetségi kapitányát, Bíró Norbertet.

A Bölcsődei és Védőnői Igazgatóság, az önkormányzat fenntartásában működő
óvodák, a ceglédi háziorvosi ügyelet éves és a gazdasági társaságok negyedéves
beszámolóját is elfogadta a testület csütörtöki ülésén. A képviselők elé került a
köztemető fenntartásával és üzemeltetésével megbízott cég kérelme is. Munkaerőhiány és előre nem látott akadályok miatt a vállalt határidőre nem
tudja befejezni a Ceglédi Krematórium Kft. az újvárosi köztemetőben vállalt
bővítést, átalakítást, ezért arra kérik az önkormányzatot, 8 hónappal hosszabbítsák meg a határidőt. Az ülésen elhangzott, a módosított határidőre elkészülnek a munkával és a kegyeleti szolgáltatásban ez semmiféle fennakadástnem jelent.
A testület jóváhagyta a kérelmet.

Elfogadták a képviselők a 2019-es évre összeállított városi rendezvénynaptár
tervezetét is. 47 kisebb-nagyobb ünnepség, megemlékezés, esemény közül
választhatnak a ceglédiek vagy a városba látogatók.

További öt évre a jelenlegi vezetőt, Pap Zsoltot bízta meg a testület a Ceglédi TV Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetői feladatainak ellátására. Zárt ülésen tárgyalták a Sportcsarnok Kft. ügyvezetőjének, Ványi Zsoltnak megbízását, valamint a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjének lemondását. A zárt ülést az indokolta, hogy a két gazdasági társaság profitorientált cégként működik.

Módosította a testület a Cegléd Város Önkormányzata és a Ceglédi Tankerületi
Központ között 2016-ban létrejött vagyonkezelési szerződést. Az Ady Endre
utcai volt óvoda a Ceglédi Tankerületi Központ vagyonkezelésébe kerül mindaddig, amíg abban az autista ellátására szolgáló intézmény működik. Itt alakítják majd ki ugyanis a jelenleg Lövész utcában működő Autista-házat. 2003 őszén adta bérbe díjmentesen az önkormányzat a Lövész utcai óvoda egy részét a Szimba Alapítványnak. Azóta működik ott az iskola, amelynek időközben a működtetője a Losontzi iskola, fenntartója a Ceglédi Tankerület lett. A város már korábban jelezte, hogy bővíteni szeretné az óvodát, így új helyet kellene keresni az iskolának. Akkor fel is ajánlották az Ady Endre utcai volt óvodát. Ennek felújítására kellett lehetőséget keresni. A munkára a Klebersberg Központ

100 millió forintot biztosított, így már csak a testület döntése kellett ahhoz, hogy
a munka elkezdődhessen. Fodor Gábor, a tankerületi központ igazgatója a köszönet mellett elmondta, a felújítás elkezdődik, s a gyermekek 2019 augusztusában beköltözhetnek a megújult épületbe.

Lakóközösségek kérésére újabb szelektív szigetek szűnnek meg. A Zöldházak
Társasház, a Kossuth Ferenc utca 50. szám alatti Lakásfenntartó Szövetkezet,
illetve a Szolnoki út 49-53. szám alatti társasház is ezzel a – közgyűlés által
megszavazott – kéréssel fordult az önkormányzathoz. A kérelmeket a testület
jóváhagyta.

2019-ben sem emelkednek a helyi adók. Kiterjeszti azonban az önkormányzat az
építményadót, méghozzá az 1,7 négyzetméternél nagyobb reklámok közzétételére alkalmas felületekre. A reklámhordozó utáni építményadót az fizeti, aki az adóév első napján a reklámhordozó tulajdonosa. Vagyis a társasházakon elhelyezett óriásplakátok esetében nem az ingatlan tulajdonosának keletkezik adókötelezettsége. Az adó mértékét négyzetméterenként 12 ezer forintban határozták meg.

Cegléd Város Önkormányzata és a Ceglédi Városfejlesztési Kft. sikeres pályázását követően lehetőség nyílt külterületi helyi közutak fejlesztésére. 100 millió forintot nyert erre a város. A közbeszerzési eljárás lefolytatása során a legjobb árajánlatot adó gazdasági szereplő magasabb összegű ajánlatot nyújtott be, mint a endelkezésre álló forrás, ezért szükséges további fedezet biztosítása a projekt megvalósításához. A projekt további fedezet igénye: 4,2 millió forint. A szükséges fedezetet biztosítja az önkormányzat.

Sportparkok és futópálya létesítésére pályázott korábban a város. A pályázat
felhívása alapján nem pénzbeli támogatást lehetett nyerni, hanem sportpark,
illetve futókör kialakítását, az előállított parkok ellenérték nélkül az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Egy sportpark és egy 400 méteres pálya kialakítására lenne lehetősége a városnak. Ezek helyszínéül a budai úti tó melletti területet jelölték meg. A teljes – a tó körül végig futó – pálya létesítésére nincs mód, így arra saját forrásból keres megoldást a város. A sportpark kialakítására viszont megállapodást köt annak építtetőjével, a Nemzeti Sportközponttal.

Önálló képviselői indítványt nyújtott be Horváth Gábor. Ebben azt kezdeményezi, hogy az intézményekhez, gazdasági társaságokhoz hasonlóan a mezőőrség és a közterület-felügyelet is tartson félévenként beszámolót a testületnek az elvégzett munkáról, eredményekről. A módosított javaslat alapján a képviselő testület a
Jogi-, Ügyrendi-, Közbiztonsági és Pénzügyi Bizottságot bízta meg a beszámoló bekérésével és tárgyalásával.

A képviselő-testület további döntéseiről a cegled.hu weboldalon olvashatnak
bővebben.

Fotó: Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 15. 11:32, szombat | Külföld

Tony Blair szerint 50 százalék felett van az újabb Brexit-népszavazás esélye

Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint most már 50 százalék feletti az esélye egy újabb népszavazás kiírásának a brit EU-tagságról.

2018. December 15. 10:39, szombat | Belföld

További megyékre is kiadták a havazás, illetve hófúvás miatti figyelmeztetést

További megyékre is kiadta a havazás, illetve hófúvás miatti elsőfokú figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat. A délkeleti határnál akár 20 centiméternél is több hó hullhat.

2018. December 15. 10:31, szombat | Bulvár

Sam Mendes első világháborús filmet forgat Steven Spielberg közreműködésével

Sam Mendes újra együtt dolgozik Steven Spielberggel: a Bond-rendező első világháborús filmet forgat Steven Spielberg DreamWorks stúdiójában.

2018. December 15. 09:54, szombat | PR

Magyarországon mutatja be elsőként a BENU megújult gyógyszertár-koncepcióját

A BENU hét év után megújítja gyógyszertár-koncepcióját, és Európában elsőként Magyarországon, a BENU Gyógyszertár Budapest Shopmarkban mutatja be az új, vásárlói igényeknek még inkább megfelelő gyógyszertár-kialakítását.