Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Május 02. 13:49, hétfő | Helyi sport

Jön a ceglédi Mini EB ⚽

Jön a ceglédi Mini EB  ⚽

Ezen a héten, szombaton kerül megrendezésre a Mini EB Cegléd elnevezésű amatőr labdarúgó kupa a Malomtó széli sporttelepen.

A tornáról, annak kialakulásáról és a szombati programokról beszélgettünk Kőházi Ádámmal a Mini EB Cegléd fő szervezőjével.

Mi is ez a Mini EB, és honnan jött az ötlet a megszervezésére?

Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet és támogatást kap a város szabadidősportja az Önkormányzattól. A tavalyi évben lett a város sportkoordinátora Jezerniczky Attila, akinek a vezetésével elindult a Nyitott tornaterem program sorozat és annak egyik kiemelkedő rendezvénye a Ceglédi Dühöngő Bajnokság. A dühöngő esetében a kezdeti cél az volt, hogy ingyenes és rendszeres sportolási lehetőséget biztosítsunk a labdarúgás szerelmeseinek. A bajnokság nagy népszerűségének köszönhetően a 2015-ös évben már több kiegészítő rendezvényt is szerveztünk, mint a Laska Summer Cup, vagy a Winter Cup. A városban uralkodó foci láz mellé tavaly év végén az egész ország csatlakozott, amikor is a magyar válogatott kijutott a franciaországi Európa Bajnokságra. Adta magát a lehetőség, hogy ezt az eufóriát kihasználva idén nyáron a Pest Megyei Szabadidősport Szövetség szervezésében megrendezzük a Mini EB Cegléd elnevezésű foci tornánkat, aminek keretében gyakorlatilag lemásoljuk az eredeti foci EB-t.

És mitől lett Mini ez az EB?

A legfontosabb jellemző, hogy a Mini EB-re jelentkezett 24 csapat egy-egy a franciaországi EB-re kijutott válogatottat képvisel, ami azt jelenti, hogy például a Kedvencek csapata nem saját nevén, hanem a sorsolásnak megfelelően Magyarország néven szerepel a tornán. A csapatoknak egyedi Mini EB mezeket készítettünk, az adott ország színének megfelelően és a képviselt ország feliratával ellátva.

Ezen kívül természetesen a csapatokat az EB csoportok mintájára osztottuk be, így például az „A” csoportban nálunk is a Franciaország, Albánia, Svájc és Románia négyes fog szerepelni, majd az egyenes kieséses szakaszban, szintén az igazi Európa Bajnokság ágrajzának megfelelően fognak haladni a csapatok a döntő felé.

📌 Az első és talán egyetlen eltérés itt lesz a Mini EB és az igazi között. Ugyanis nálunk már előfordulhat, hogy Albánia, vagy Wales jut tovább, hiszen a továbbjutás már a nevezett csapatok ügyességétől függ.

Az elmondottakból ez egy elég nagy rendezvénynek hangzik. Hogyan sikerült megvalósítani?

Igen, a Mini EB-re 24 csapat jelentkezhetett, csapatonként 7 játékossal, ami összesen 168 labdarúgót jelent. Ahhoz, hogy egy nap alatt lebonyolítható legyen a rendezvény, kezdetben 6 pályára van szükségünk, amelyek a Malomtó széli sporttelepen kerülnek kialakításra. A Mini EB költségvetése nem titok, meghaladja az 1 millió forintot! Ez egy nem mindennapi szám szabadidősport rendezvények esetében. Ahhoz, hogy egy ilyen nagy költségvetéssel megvalósítható legyen a Mini EB Cegléd-nek természetesen támogatókra volt szüksége. Ahogy korábban említettem Cegléd Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a szabadidősportra, így ehhez a rendezvényhez is fő támogatóként társult. Ezen kívül 15.000 Ft-os nevezési díjat kértünk a csapatoktól, valamint szintén nagyon fontos, hogy óriási támogatást kaptunk a ceglédi vállalkozói szférából, amire nem nagyon volt példa a korábbiak során. Ezért nagyon hálásak vagyunk a támogatóinknak és reméljük jó példaként fognak szolgálni a többi vállalkozás számára, hogy fontos és jó dolog a szabadidősport támogatása, legyen a foci, futás, vagy akár nordic walking.

A Mini EB-re csak ceglédi csapatok jelentkeztek?

A rendezvényre tavaly év végén indítottunk el egy kampányt, hogy minél előbb lássuk, hogy lesz-e elég érdeklődő a kupa megszervezéséhez. Szerencsére lett. A kampánynak köszönhetően nem csak Ceglédről, hanem az ország több pontjáról is érkeznek csapatok szombaton. Három csapat érkezik a fővárosból, jönnek Szolnokról, Albertirsáról, Nagykőrösről. De a magot természetesen a ceglédi csapatok alkotják. Amit fontos még itt elmondani, hogy a ceglédi csapatok közel felét adják a Ceglédi Dühöngő Bajnokságból érkezők, a másik felében pedig olyan ceglédi csapatokat sikerült megmozgatni, akik az idősebb korosztályt képviselik. Az ő részvételüknek külön örülünk, ugyanis a dühöngős csapatok átlagéletkora 17-25 év.

Mi lesz a program szombaton? Készültök a focin kívül mással is az érdeklődőknek?

Azt tudni kell, hogy a 168 fő focistán kívül a helyszínen lesz, nagyjából 20 rendező, 6 játékvezető, egy média stáb, illetve a támogatók egy része is kitelepül erre az alkalomra, tehát csak a biztos résztvevők száma meghaladja a kétszázat. Mellettük természetesen nagyon várjuk az érdeklődőket, szeretnénk, ha minél többen jönnének el nézőként is az eseményre. Ennek érdekében nagy lépéseket tettünk. Készítettünk egy 1000 példányos szurkolói füzetet, benne az információkkal a Mini EB Ceglédről, illetve egy Mini EB-re és az igazi EB-re készült menetrenddel, amiben lehet majd vezetni az eredményeket.

Ezeket a kiadványokat kézilabda mérkőzésen és labdarúgó mérkőzésen is osztogattuk, elhelyeztük a város több üzletében is. A rendezvény plakátjával is több helyen lehet találkozni a városban. Ezen kívül a helyi médiától is nagy figyelmet és hírverést kapunk, amit ezúton is köszönünk.

📌 kiegészítő prorgamok (tesztvezetés, ügyességi játékok, finomságok)

Visszakanyarodva a kérdésre, a fentieknek megfelelően természetesen kiegészítő programokkal is készülünk, szintén támogatóinknak köszönhetően. A helyszínen a ceglédi Renault-nak köszönhetően lesz tesztvezetés, a Pekriq Kft. kitelepült standján ügyességi játékkal készülnek, illetve a büfét üzemeltető Kisméhecske Kifőzde is készült meglepetés műsorral.

Mikor kezdődnek a programok és mikor érnek véget?

Reggel 8 óra 30 perckor kezdődnek az első mérkőzések, de mi már 7 óra előtt a helyszínen leszünk, ugyanis 7 és 8 óra között lesz lehetőségük a csapatoknak regisztrálni, ahol megkapják a nevezési csomagjukat. 8 órakor lesz a hivatalos megnyitó, ahol várhatóan Takáts László polgármester úr és Jezerniczky Attila sportkoordinátor, aki a Pest Megyei Szabadidősport Szövetség ügyvezető elnöke mond köszöntő beszédet. A döntő várhatóan 14:40kor kezdődik és 15 órakor lesz vége. Eredményhirdetés 15 óra 20 perctől várható.

📌 online is követhető lesz

Fontos elmondani, hogy aki nem tud esetleg kijönni a rendezvényre, vagy időközben haza kell mennie, de érdekli a Mini EB Cegléd, annak lesz lehetősége a Flashnet által felajánlott online kamerának és wifi hotspotnak köszönhetően az interneten is élőben követnie az eseményeket. Hogy ez hol lesz elérhető, azt hamarosan közöljük a Facebook oldalunkon, amin folyamatosan tesszük közzé a fontos információkat a szombati nappal kapcsolatban. Ezért is érdemes belikeolni és követni az eseményeket.

A Mini EB Cegléd tehát várja az érdeklődőket május 7-én, azaz most szombaton a Malomtó széli sporttelepen. Látogassanak ki minél többen!
A szervezőknek és a részt vevőknek sok sikert, és jó időt kívánunk!
A rendezvényen történtekről és az eredményekről természetesen beszámolunk majd oldalunkon is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem