Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Március 10. 07:42, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Jogszabályt sért a deflektor nélküli vetés

Jogszabályt sért a deflektor nélküli vetés

Magyarországon a szívólevegős elven működő vetőgépállomány nagy része - a jogszabályi előírás ellenére - még mindig nincs deflektorral felszerelve, pedig ez a berendezés a csávázott vetőmagokról leváló növényvédőszer maradékokat a talajra vezeti, ezáltal minimalizálja a környezetszennyezést - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

A magyar gazdaságokban mintegy 12 ezer szívólevegős elven működő vetőgépet használnak a gazdálkodók, de - a felmérések szerint - 70 százalékukon nem használják a jogszabály szerint kötelezően előírt deflektort. Ez a vetőgépekre egyszerűen felszerelhető szerkezet arra szolgál, hogy a csávázott vetőmag vetésekor a magról leváló port a barázdákba vezesse, ezáltal töredékére csökkentse az elszóródást.
A közlemény kiemeli: fontos lenne, hogy ez az arány rövid időn belül megforduljon.
A vetőmag-csávázószerek több mint százéves múltra tekintenek vissza, a csávázás során egy védőburokkal látják el a vetőmagot, amely a vetés és csírázás idején különösen kitett a kártevő rovarok és kórokozók támadásának. A csávázószer ott biztosít védelmet a csírázás idején, ahol az a legjobban szükséges: a mag és a kifejlődő gyökerek körül.
Kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy deflektor alkalmazásával az esetleges csávázópor-elsodródás mértéke a tizedére csökkenthető. "Nagyon fontos, hogy a gazdálkodók is megértsék, a deflektorokkal óvják a környezetüket" - áll a Vetőmag Szövetség közleményében.
Az Európai Unió szabálya szerint a berendezés alkalmazása kötelező minden olyan esetben, amikor rovarölő szerrel csávázott kukoricát vagy napraforgót vetnek. Ez az előírás Magyarországra is vonatkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma