Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 12. 14:35, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Jégpáncél borítja a várost

Jégpáncél borítja a várost

Minden évben ugyanaz a ,,nóta’’

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Nyáron süt a nap, télen pedig esik a hó, ez nem egy váratlan jelenség, ez elkerülhetetlen. Az viszont, hogy ez minden évben problémát okozzon, az véleményünk szerintem elkerülhető lenne.

Szerkesztőségünkhöz több olyan lakossági panasz is érkezett, ami a hólepte, jeges utak járhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Az ügynek mi is utánajártunk és szétnéztünk városunk kisutcáiban, hogy hol milyenek az útviszonyok. Utunk során a város több utcájában is jártunk, de sajnos tapasztalataink és fotóink is csak azt erősíthetik meg, hogy szó szerint borzalmas a helyzet. A mellékutcák többségében láthatóan meg sem fordultak a hókotrók. Az utak csúszósak, balesetveszélyesek. Autóval, gyalog, vagy kerékpárral igazi bátorságpróba a rajtuk való közlekedés.


Sokan szomorkodtak a Szabadság téri korcsolyapálya bezárását követően, nos nekik üzenjük, hogy itt a lehetőség, hiszen az egyes utcákat annyira vastag jégpáncél borítja, hogy azok talán csak korcsolyával járhatóak. De a viccet félretéve, tudjuk jól, hogy a lakosságot kemény bírságok befizetésével kötelezik lakóházaik előtt járda rendben és tisztántartására, vállalkozói szinten ez az ellenőrzés miért nem működik?

Továbbra is az Elastic ’91 Kft. tolja a havat

A köztisztasági feladatokra kiírt pályázatot 2012-ben ismét az Elastic ’91 Kft. nyerte el. A szerződés értelmében a társaság takarítja a város mintegy 120 kilométernyi közúthálózatát. Sózni, azaz feketén kezelnie azonban csak mintegy 55 kilométert kell. A többi részről csak a tíz centinél vastagabb havat kell eltolni. Ehhez jön még a járdák tisztántartása, és a 15 kilométernyi kerékpárút kezelése. A körgyűrűért, valamint a ki- illetve bevezető utakért azonban az állami közútkezelő felel.


Kérdem én, mégis mi alapján szelektálják a város utcáit? Vajon mitől függ, hogy az adott utcán eltakarítják e a havat, avagy sem?

A szerződésben mellékletként található többek között egy utcanévsor is, ami a síkosság mentesítésre előírt utcák nevét jegyzi.

"A szerződés szerint a vállalkozó az említett mellékletben felsorolt utak, terek, járdák, kerékpárutak hó eltakarítási munkálatainak és síkosság mentesítési munkálatainak elvégzését a tényleges havazás vagy jegesedés észlelésétől számítottan köteles elkezdeni."

A 90 utcát tartalmazó névsor több utcáját is végigjártuk, de se hó eltakarításnak, se síkosság mentesítésnek nem láttuk nyomát. Az már csak kiegészítő kérdés, hogy mi van azokkal az utcákkal, melyek nem szerepelnek a listában? Azok nem tartoznak senki fennhatósága alá sem?


A hozzánk érkezett panaszokat eljutattuk az ügyben illetékes szervekhez is, válaszukat természetesen megosztjuk majd olvasóinkkal.

Egyelőre sajnos az időjárás sem kedvez nekünk, hiszen az elkövetkezendő napokban újabb havazásra és kemény fagyokra számíthatunk. Úgyhogy a helyi útviszonyokhoz igazodva mindenki óvatosan és körültekintően közlekedjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció