Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. December 27. 08:44, szerda | Belföld
Forrás: mti

Januárban rendezik meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált

Januárban rendezik meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált

Négy földrész 15 országának 126 artistaművésze mutatja be produkcióit január 8. és 14. között a Fővárosi Nagycirkuszban, a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében.

Jövőre ünneplik Európa-szerte az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját és a nemzetközi rendezvénysorozatot először a budapesti fesztivál köszönti.

A seregszemle nyitóképe Philip Astleynek állít emléket, aki 1768-ban Londonban nyitotta meg az első modern kori cirkuszként számon tartott amfiteátrumot. Az alapító később ennek mintájára 18 állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte. Astley lovas produkciójában karddal végzett mutatványokat, miközben egyik lábával a nyeregben, másik lábával a ló fejébe kapaszkodva lovagolta körbe az arénát. A budapesti fesztivál nyitó produkciójában az Aranybohóc-díjas Richter Flórián és fia, Kevin mutat be nagyszabású lovasakrobata számot csapatával együtt.

A szervezők korábbi közlése szerint a fesztivál A és B programjában idén fellép a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport (Chinese National Acrobatic Troupe), akik Budapesten mutatják be először legújabb, lótuszvirágzást szimbolizáló esernyőzsonglőr-számukat, a Nomuna - Mongol Nomádok csapata egy ugródeszka és egy hand voltige akrobataprodukcióval lép fel, a Without Socks orosz bohóctrió pedig a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építi fel újszerű, friss előadását.

Etiópiából érkezik ikáriaszámával a Tom Brothers és hand voltige akrobataszámával a Nova Africa csapata, Mexikóból perzsszámával a Duo Cardio, Argentínából buborékszámával Agustín Viglione, Lettországból kutya- és galambszámával Andrejs Fjodorovs. Kubából a Las Bellas Chicas csapat kínai rúdszámát és a Duo Solys handstand-számát, Üzbegisztánból a Hametov Family gurtnielőadását, Oroszországból Alex Bobylev bohócszámát, Konstantin Gvozdetskiy rúdszámát és Vodianik Yaroslavna levegőszámát láthatja a közönség. Szerepel a programban a francia Brayan Gambit handstand-száma, Ukrajnából a Kalashnikov Brothers diabolo-száma, a Duo Feeling gurtniszáma és Stanislav Vysotskyi zsonglőrprodukciója, az olasz Los Bazan csapat handstand-száma, valamint a Duo Supka cseh zsonglőrduó és Rafal Walusz lengyel illuzionista produkciója is.



A nemzetközi szakmai zsűriben idén is Eugene Chaplin tölti be az elnöki posztot, mellette a díjakról dönt majd Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil produkciós igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Roncalli Cirkusz igazgatója; Laszlo Endresz, a brit Blackpool Tower Circus igazgatója, Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Ljudmila Sevcsenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója.

A fesztivál egy hete alatt számos kísérőprogramot rendeznek a fővárosban. Január 8-án összművészeti produkcióval debütál például Hegymegi Máté rendezése a MACIVA Művésztelepén, az ukrán Maski Theatre művészei Maski Cubed című előadásukkal a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lépnek fel január 10-én, a Várkert Bazárban január 12-én Méhes Csaba és a Brass in the Five mutatja be Irány Rio! című pantomimos-zenés előadását, másnap pedig a Várkert Varieté egész estés műsorában bűvészek, komikusok és artisták lépnek színpadra. Ezzel egy időben a kijevi artistaiskola két diákcsapata, a PlanSHET és a Quartet DEKRU egy közös komikus pantomim-előadással is készül a közönségnek szintén a Bazárban. A Fővárosi Nagycirkuszban január 12-én késő este Lyrical Circus Late-Night Show címmel modern, összművészeti műsort tartanak, a Trafóban pedig a francia Cie Defracto duó lép fel újcirkuszi előadásával január 18-án és 19-én.

250 év Cirkusz, 250 méter cirkuszművészet címmel egy időszaki kiállítás 250 tablóján idézi fel Európa cirkusztörténetét a fővárosi kőcirkusz előtt felállított sátorban. A tablók időrendi sorrendben követik egymást és egy-egy emlékezetes pillanatra fókuszálnak majd. A kiállítás központi eleme egy 13 méter átmérőjű manézs lesz a benne helyet foglaló öt méter magas lószoborral, amelyet egy csősátor ölel majd körbe. Ebben különböző cirkuszi rekvizitumokat állítanak ki.

Mindezeken túl a fesztivál hete alatt tartják meg a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját is, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek vitatják meg a cirkuszpedagógia módszereit és lehetőségeit január 10-én a Vajdahunyad várban.

A fesztivál után a seregszemle legjobb számaiból összeállított új műsorral március 15-ig várja az intézmény a közönséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.