Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 16. 11:57, péntek | Sport
Forrás: mno.hu | Fotó: Illyés Tibor / Kollányi Péter / MTI

Újabb világbajnok távozik hazánkból

Újabb világbajnok távozik hazánkból

Tóth Adrienn (b) világ- és Európa-bajnok öttusázó Ausztráliában kezdene új életet.

A női kajakos klasszisaink kirajzása, illetve próbálkozása, úgy látszik, ragályos más sportágra is: Tóth Adrienn világ- és Európa-bajnok öttusázó bejelentette, befejezi az élsportot és lemond a válogatottságról, információink szerint Ausztráliában kezdene új életet.

Az úgynevezett magyaros sikersportágakban évek óta tendencia, hogy edzők és más szakemberek jó pénzért a világ minden tája irányába kirajzva dolgoznak az itthoninál jóval kellemesebb körülmények között. A sportolók szintjén az oda-vissza történő honosítások vetettek-vetnek különböző méretű hullámokat. Legutóbb női kajakos klasszisaink (Janics Natasa, Benedek Dalma, Csipes Tamara, Paksy Tímea) indultak meg különböző élethelyzetben, más-más megfontolásokból Szerbia, Ausztrália, Ausztria felé, férfi kollégáik (Szalai Tamás, Dombvári Bence) pedig Azerbajdzsánban próbálkoztak, de végül mégsem költöznek a Kaukázusba.

Ha tendenciát vélünk felfedezni a történtekben, akkor csak idő kérdése volt, mikor jut el a „ragály” egy másik sportágra is, amely az öttusa, a „vírusgazda” pedig Tóth Adrienn. A napokon belül huszonkét éves versenyző a válogatott egyik kulcsemberének számított, már utánpótláskorúként is halmozta az érmeket, többek között junior egyéni világbajnoki címig jutott. A felnőttek között váltóban két vb-, csapatban Eb-győzelem a legjobbja, egyéniben a tavalyi Európa-bajnoki második helyével szerzett kvótát a londoni olimpiára. Itt két szám után vezetett, aztán a lovaglás, majd a lövészettel kombinált futás nem sikerült túl jól, a 20. helynek bőven adódtak tanulságai, mint ahogy Tóthnak is egyértelmű perspektívája a sportágban, ahogy önmaga is megfogalmazta az ötkarikás játékokat követően.

Ráadásként a civil életben szintén javultak a lehetőségei annyiban, hogy bekerült a Budapesti Honvéd azon öt sportolója közé (a szintén öttusázó Marosi Ádámmal, a cselgáncsozó Mészáros Anettel és Krizsán Szabolccsal, valamint a tornász Kállai Zoltánnal), akik a nyáron ajánlatot kaptak a szerződéses katonaságra. Ez lehetővé teszi sportolói pályafutásuk magas szintű folytatását, valamint azt követően biztos egzisztenciát nyújt nekik. A Magyar Nemzet október 4-i számának Katonadolog című anyagában Molnár Imre, a BHSE ügyvezető elnöke – arra utalva, hogy a pentatlonista hölgy az ELTE-n pszichológiai tanulmányokat folytat – kijelentette: „Tóthnak majd pszichológusként lehet helye az Állami Egészségügyi Központban.”

E-mailben mondta le a válogatottságot Tóth Adrienn

Talán joggal fogalmazhatunk úgy, ilyen kiváló, biztos jövőképpel kevés huszonéves magyar fiatal rendelkezik ma Magyarországon. Tóth Adrienn a jelek szerint mégis többre, másra vágyik. Abban természetesen semmi kivetnivaló nincs, hogy nyelvtanulás és pihenés céljából engedéllyel, kedvese oldalán szeptember végén két hónapra Ausztráliába utazott. Ezt saját honlapján és közösségi oldalán propagálta is, rendszeresen képeket és beszámolókat küldve az ötödik kontinensről. Az viszont jelzésértékű, hogy előbbin több mint egy hónapos már a legfrissebb hír is, pedig előtte szinte naponta jelentkezett. Aztán egyszer csak küldött egy e-mailt a Magyar Öttusa Szövetségbe, amelyben bejelentette, hogy lemond a válogatottságról, sőt, abbahagyja az egészet. Erre aztán senki sem számított, még legközelebbi versenyzőtársai sem. A jelek szerint tehát nem arról van szó, hogy kivándorol és majd ausztrál színekben folytatja tovább az élsportot, mint például a nyolcvanas-kilencvenes évek szintén kiváló öttusázónője, Hortobágyi Eszter.

Fotó: Kollányi Péter /MTI

A helyzetet tovább nehezítette szerződéses katonaság, akár katonaszökevénynek is lehetett volna tekinteni, de mivel csak próbaidejét töltötte, s még alapkiképzésen sem vett részt, akadt más megoldás: az illetékes dandártábornoknak írt levelében kérte szerződéses státusza felfüggesztését, hivatalosan magánéleti viszonyai megváltozására hivatkozva. További pontos információkkal nem rendelkezünk, hiszen klubvezetői, (volt) edzői, sőt, családtagjai is csak igen ritkán, szinte alig tudnak érintkezni vele. Híreink szerint Ausztráliában képzeli el a jövőjét, ott akar továbbtanulni és letelepedni, az öttusát abbahagyja, legfeljebb vívna amatőr szinten, s ennek nincs szabályokban rögzített akadálya.

Ha minden igaz, jövő héten Tóth Adriennek haza kellene térnie, mert az összes szálat nem lehet levélben eltépni. Az biztos, hogy döntésére senki sem számított, legközelebbi sporttársai mindent előre megtervező, alapos embernek ismerték. Félre? A magyar öttusa mindenesetre egy potenciális világversenyes érmest veszített. De legalább más nem nyert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.