Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 18. 14:45, hétfő | Sport
Forrás: HírTV

Újabb tiltakozást terveznek

Újabb tiltakozást terveznek

A szombatihoz hasonló tiltakozó akciókat tervez az egyik újpesti szurkolói klub a büntető törvénykönyv szigorítása ellen.

A bajnoki idény első meccsén a drukkerek egy transzparenssel tudatták a döntéshozókkal, hogy nem tartják magukat bűnözőknek, majd ki is vonultak a stadionból. A következő évtől a kiemelt és a fokozott kockázatú sportrendezvényeken kötelező lesz a nézők egyedi azonosítására alkalmas beléptetőrendszer a huligánok kiszűrésére.

 

Újpesti kapáslövés a Pápa elleni találkozón. Ezt a megmozdulást már csak néhány szurkoló látta, a drukkerek nagy része a meccs 60. percében elhagyta a Szusza Ferenc-stadiont, így tiltakozva a sporttörvény szigorítása ellen.

Szeptembertől két év börtönt kockáztat az, aki a nézőtérről dob be valamit a pályára, vagy befut a gyepre. A büntetés három évre nő, ha a rendbontást csoportosan követik el. De az enyhébb, szabálysértésnek minősülő kihágások elkövetőit is kitilthatják a jövőben a stadionokból. A kitiltott drukkereket a rendőrség tartja majd nyilván. „Az odaút során például egy egyszerű gyorshajtás akár bekerülhet bűncselekmény kategóriába, ha rosszindulatú a törvényértelmező, így két évben mérik, amúgy pénzbírságban. Felháborító az is, hogy egy pályára belépést szintén börtönévekkel mérnének, egy ünneplés esetén, ha valaki rosszindulatú, az egész tábor börtönben fog ülni. A túlkriminalizálást nem értjük” – nyilatkozta Bokros László, az Ultra Viola Bulldogs Szurkolói Egyesület elnöke.

Az Újpest klubvezetése nem értett egyet a szurkolók akciójával. Mint mondják, a csapatnak nemcsak 60 percig van szüksége a biztatásra. A lila-fehérek ügyvezetője szerint az új szabályozás nemcsak a drukkerekre, hanem a klubokra is nagy terhet ró. A következő, 2012-2013-ad idénytől a kiemelt és a fokozott kockázatú sportrendezvényeken kötelező lesz a nézők egyedi azonosításra alkalmas beléptetőrendszere. Erre azonban nincs pénz. „Sok olyan dolgot ír elő a törvény, ami a klubokra egyéb költségekkel, feladatokkal jár. Nem áll rendelkezésre ez a forrás, de az új támogatási törvény gondolom azért született meg, hogy a klubok erre megpróbáljanak forrásokat szerezni. A törvényt végigolvasva leginkább azzal nem értek egyet, hogy a huliganizmus, mint olyan tartja távol a nézőket a stadiontól. Ha ez igaz lenne, nem lenne telt ház a Fradi-Újpesten” – nyilatkozta Bartha Csaba, az Újpest FC ügyvezetője.

A kormány az idei költségvetésben 960 millió forintot különített el a futballpályák beléptető- és kamerarendszereinek kiépítésére. „Az MLSZ biztonsági bizottsága a klubokkal konzultálva hozzájárult és kezdeményezte a törvény egy évvel későbbi hatályba léptetését a beléptetőrendszerre, tehát egy év felkészülési idő áll rendelkezésre minden klubnak a beléptetőrendszer beüzemelésére. Fontos, hogy a rendbontások csökkenjenek, - egyébként ez az elmúlt időben csökkent is - ahhoz, hogy több néző legyen nem csak az úgynevezett huliganizmust kell visszaszorítani, hanem a játék színvonalát is növelni kell” – szögezte le Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi- és Sajtóiroda kommunikációs vezetője.

Az MLSZ kezdeményezésére nemrégiben szurkolói irodát alapítottak, hogy a labdarúgás vezetői közvetlenül ismerhessék meg a drukkerek véleményét. (da)

hírTV

Címkék: szurkoló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.