Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. November 10. 17:05, hétfő | Belföld
Forrás: HVG

Itt az országos ingyenwifi

Itt az országos ingyenwifi

Ingyenes közösségi wifit indított a UPC.

Ingyenes közösségi wifit indított a UPC. Aki saját, otthoni routerén bekapcsolva tartja a szolgáltatást, az országszerte, sőt Európában minden hasonló wifi hotspotot ingyen használhat. Ez itthon 200 ezer új ingyenwifit, Európában pedig több milliót jelent.

Emlékeznek még Steve Jobs ingyenwifis tervére? Az Apple ikonikus vezetője hitt a biztonságos, de mindenkivel megosztható ingyenes wifikapcsolatok elterjesztésének lehetőségében. Amikor erről augusztusban beszámoltunk, azt írtuk: érdemes lenne megvalósítani elképzelését. Bár Jobs elsősorban a routergyártók oldaláról fogta meg a kérdést, most egy szolgáltató, a UPC lépett, és valami nagyon hasonló, közösségi wifihálózatot indított el.

Ahogy Jobs is kitervelte, a UPC fogta az előfizetőinél lévő összes (wifi routerként is üzemelő) modemet, és központi szoftverfrissítéssel mindegyiken bekapcsolt egy, az otthonitól teljesen elszeparáltan működő csatornát. Az otthoni privát és az új, publikus hálózat között nincs semmilyen kapcsolat, így az otthoni internetezést semmi sem zavarhatja meg: a nyílt wifi sem az előfizető sávszélességére, sem adatforgalmára nincs hatással.

Az így létrehozott, egységesen UPC Wi-Free névre hallgató wifi-hozzáférési pontokat mindenki használhatja, aki otthoni UPC routerén nem kapcsoltatja ki a publikus csatornát. A felhasználói (előfizetői) adatokat csak egyszer kell megadni a rendszerben, onnantól a laptop vagy a mobiltelefon minden UPC Wi-Free nevű hálózatra automatikusan csatlakozik.

A szolgáltató adatai szerint ezzel egyetlen lépésben 200 ezer új ingyenes wifielérési pont indult el Magyarországon. Mivel a szolgáltatás nem áll meg a határoknál, hanem mindenhol él, ahol UPC van, Európa-szerte több millió helyen használhatja ingyen a közösségi wifit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el