Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 01. 22:34, kedd | Külföld
Forrás: mti

Illegális migráció - Martin Schulz: Magyarországnak is jó lenne a terhek igazságos elosztása

Illegális migráció - Martin Schulz: Magyarországnak is jó lenne a terhek igazságos elosztása

Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása - mondta az Európai Parlament (EP) elnöke kedden az ARD német országos közszolgálati televíziónak.

Martin Schulz elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek azt javasolja majd csütörtöki megbeszélésükön, hogy Magyarország működjön közre "konstruktív, közös megoldások" kidolgozásában.
A német szociáldemokrata politikus megjegyezte: Magyarország jelenlegi politikáját "irracionális vonások és nemzeti egoizmus" jellemzi, a "határkerítés" pedig láthatóan nem orvosolja a bajokat, hiszen az emberek továbbra is jönnek át Szerbiából, és "Magyarország Németországba induló vonatokra ülteti őket".
"Ha igazságosan osztanánk el a menekülteket a 28 országban élő 507 millió európai között, akkor Magyarországnak valószínűleg végül kisebb gondja lenne, mint ma" - mondta Martin Schulz az ARD-n este sugárzott interjúban.
Az EP elnöke hangsúlyozta, hogy nem egy újabb uniós csúcstalálkozóra van szükség, hanem "pragmatikus megoldásokra". Az Európai Bizottság (EB) a következő napokban javaslatokat mutat be a menekültválság terheinek igazságos elosztásáról, a védelemre nem jogosult menedékkérők hazaszállítását célzó eljárásról és új pénzügyi támogatási formákról.
Ha minderről sikerül hamar dönteni, akkor meglesz mindaz, ami a menekültválság kezeléséhez szükséges - mondta Martin Schulz.
Rámutatott, hogy az EP és az EB már évtizedek óta javasolja egy közös, "ésszerű szabályozás" bevezetését és a menekültek elosztását a tagállamok között, de a nemzeti kormányok nem vettek tudomást ezekről a javaslatokról.
Most viszont már "akkora a nyomás, hogy remélhetőleg konkrét döntéseket hozunk a következő napokban és hetekben" - mondta az EP elnöke.
Közben Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője a ZDF országos közszolgálati televízióban azt mondta, hogy tagállami "kudarc" esetén az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének, a Frontexnek kell gondoskodnia az EU külső határának védelméről.
A bajor konzervatív CSU politikusa hangsúlyozta, hogy az EU külső határa valamennyi uniós tagállam külső határa is, és az unió polgárai elvárják az EU-tól ezeknek a határoknak a biztosítását.
Megjegyezte: "sajnos látjuk", hogy vannak tagországok, amelyek nem képesek megbirkózni ezzel a feladattal.
Az EU jobbközép irányzatú frakciójának vezetője aláhúzta, hogy a menekültválság kezeléséhez egy "kötelező erővel rendelkező szolidaritási mechanizmusra" van szükség, amelyet Jean-Claude Juncker, az EB elnöke mutat be a jövő héten.
Az EP világossá teszi majd, hogy támogatja a bizottság javaslatát, és ezután a tagállamokon lesz a sor. "Remélem, hogy mire elkészül a konkrét jogszabálytervezet, a tagállamok félreteszik a nemzeti egoizmust, és hozzájárulnak az európai megoldáshoz" - mondta Manfred Weber.

pbm \ bpt

MTI 2015. szeptember 1., kedd 21:27



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.