Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 09. 09:52, hétfő | Helyi
Forrás: http://esotanc.hu/

Hőségriadó - Mi várható a héten?

Hőségriadó - Mi várható a héten?

Ma másodfokú, holnapa keleti országrsézben már harmadfokú hőségriadóra kell készülni. Egész héten kánikula lesz, akár 37C fok is lehet a héten. Csak a hétvégén enyhülhet kissé az idő.

Beköszöntött az első tartós hőhullám a Kárpát-medencébe, amely a jelenlegi előrejelzések szerint egészen a hétvégéig kitart, és csak vasárnap csökken mindenütt 30 C fok alá a nappali csúcshőmérséklet. Már hétfőn is meleg lesz, de a szerda és csütörtök ígérkezik a legmelegebbnek, ekkor akár 37 C fokot is mérhetnek majd az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolálat a mai napra az ország egész területére másodfokú hőségriasztást adott ki, míg holnapra, már az ország keleti felére harmadfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

Nézze meg hőségtérképünket, ahonnan megtudhatja, hol hány C fok várható, és hogy milyen egészségügyi kockázatot jelent a hőség

Mire érdemes figyelni hőség idején?

A hőségnapokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma, ezért a tisztiorvosi szolgálat értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, a szaktárcát, a katasztrófavédelmet, a mentőszolgálatot, s a Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztettek, miután elképzelhető, hogy a kamionstop időszakos feloldására is szükség lesz. A kockázati csoportba tartoznak az idősek, a kisgyermekek, a krónikus szív- és keringési, légzőszervi, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, de a nagy meleget a túlsúlyosak és a cukorbetegek is sokkal nehezebben viselik. A 2007-es hőhullám során csak Budapesten az átlagosnál, mintegy 200-zal több ember hunyt el.

Figyelni kell az UV-sugárzásra is, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon.

Javaslatok hőség idejére

- 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon

- ne sportoljunk és ha tudjuk kerüljük a nehéz fizikai munkát

- fontos a folyadék és sópotlás akkor is ha nincs szomjúságérzet!

- a hőség gyarkan erős UV-B sugárzással jár együtt, ügyeljünk erre is!

- éjszaka szellőztessünk!

- nappal zárjuk be a nyílászárókat, sötétítsünk el!

- az érzékeny, veszélyezetett csoportokra különösen figyeljünk, ha a betegségben szenvedők panaszai fokozódnak, forduljunk haladéktalanul orvoshoz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció