Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Március 23. 06:37, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan kell szakszerűen fertőtleníteni?

Hogyan kell szakszerűen fertőtleníteni?

Sok szülő egyáltalán nem tudja, hogyan kell szakszerűen fertőtleníteni otthon, csak a gyermeke immunrendszerének erősítésében bízik. 'A Tisztaság csak fél egészség' címmel rendeztek kerekasztal beszélgetést, ahol járványügyi szakértő, iskolaorvos, intézményfenntartó vitatta meg a higiénia és a szakszerű fertőtlenítés témakörét.

A kézmosás optimális időtartama 30 másodperc, bő langyos vízben mossunk kezet, és a szappanozás sem maradhat el. Az alapos kézmosás után a gondos kéztörlés sem elhanyagolható, hogy elkerülhetőek legyenek a gombás fertőzések és a bőr kiszáradása. Ám nem csak a gyakori arc- és kézmosásra kell időt fordítani a fertőző betegségek megelőzésében, hanem környezetünk higiéniájára is - magyarázták a szakértők.

Király Balázs a Felelős Szülők Iskolájának szakértője az InfoRádióban felhívta a figyelmet, hogy otthonunkban is számos tárgy lehet fertőzés forrása. Ezeken kívül a mellékhelyiség, a csapok környéke és a mosogató is. A gyermekorvos hangsúlyozta: tévhit, hogy a fertőzésforrásokkal teli környezet erősíti a gyermekek immunrendszerét és ellenállóbbá teszi a szervezetüket. Király Balázs szavai szerint, 'el kell fogadnunk azt, hogy a fertőtlenítéssel nem kárt okozunk és nem immunrendszert gyengítő tevékenységet végzünk, hanem konkrét betegségektől tudjuk a gyermekeinket megvédeni. A gyerekek immunrendszere a közösségekben óhatatlanul erősödik, a gyermekek között számos dolog megfelelő fertőtlenítés és higiénia mellett sem kerülhető el. 'Az otthonunkban, környezetünkben próbáljuk megtenni azokat az óvintézkedéseket, amelyek segítenek abban, hogy a gyermekünk ne legyen beteg!'

Ócsai Lajos nyugalmazott járványügyi főosztályvezető szerint a gyerekeket fokozottan kell óvni a fertőzésveszélytől, mert ők a legkiszolgáltatottabbak minden fertőzéssel szemben. A szakértő szerint az iskolák és óvodák felelőssége mellett a tisztasági szabályok megismertetésében a családé, a szülőké a főszerep. Hozzátette: nincs megfelelő szinten a fertőző betegségek terjedésének ismerete és így a fertőtlenítésnek a jelentőségét sokan elbagatellizálják.

Az Index és az egyik nagy tisztítószer-gyártó felméréséből az is kiderült: a magyarok rendszeresen takarítanak az otthonukban, de a megkérdezetteknek csak kevesebb mint a fele használ a tisztításhoz fertőtlenítőszert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.