Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. December 10. 13:27, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Herczku Ágnes Bandázom címmel készített lemezt

Herczku Ágnes Bandázom címmel készített lemezt

Három év után készített új stúdiólemezt Herczku Ágnes. A hazai zenei színtér sokoldalú szereplőjének Bandázom című anyaga könnyed hangszerelésével szélesebb közönséget céloz.

"A 2011-ben megjelent Tüzet viszek alapvetően autentikus népzenei album, a Bandázomra inkább azt mondhatjuk, hogy világzene, mert népdalfeldolgozások szerepelnek rajta. Másfél évvel ezelőtt a koncertjeink miatt jött össze az a felállás, amely az új lemezen játszott" - mondta Herczku Ágnes az MTI-nek.
A csapat a Nikola Parov Quartetre épül: a Bandázom zenei producere, szerkesztője és hangmérnöke Nikola Parov volt, vele Herczku Ágnes másfél évtizede dolgozik együtt. A multiinstrumentalista zenész ezúttal hegedült, buzukin, kavalon, dudukon, szájharmonikán, kanunon játszott és énekelt; a Quartetben az énekesnő mellett Födő Sándor "Fodo" is szerepel, aki az új lemezen dobolt, ütőhangszereket szólaltatott meg és tangóharmonikázott.
"Nikolán az utóbbi években érezni lehetett, hogy újra nagyobb figyelemmel fordul a magyar népzene felé, rengeteget hegedül. A Bandába bekerült még Molnár Péter bőgős, akit jó ideje ismerek és zenéltem vele korábban, Fekete Márton "Kispuma" brácsás, valamint két szintén fiatal hegedűs, a több formációban, például a Naprában is játszó Hegedűs Máté, illetve Pálházi Bence, akit először tízévesen hallottam muzsikálni, most meg a Zeneakadémiára jár népzene szakra" - sorolta az énekesnő.
Herczku Ágnes kitért arra, hogy a Bandázom hangszerelését könnyedre, az átlag hallgató számára is befogadhatóvá tette a bolgár származású Nikola Parov, akinek nyitott gondolkodását eddigi gazdag és színes zenei pályája is mutatja: igazi ösztönös muzsikus és szerző, aki mindig képes újat hozni. Hozzátette: a népzenei dallamokat egy mainstreamebb zenei ágyba fektették, így került bele például szaxofon (vendégként Ávéd János és Dresch Mihály fújta) vagy gitár és az ír buzuki.
A dalok a koncertek és a próbák során születtek rengeteg népdalból, és mire a lemezfelvételre sor került, bejátszották a számokat. Két dal szerepelt már Herczku Ágnes korábbi lemezein, ezeket áthangszerelték, átszerkesztették és új címet adtak nekik. A Keress mást magadnak Parov és Herczku 2009-es anyagának (Megéred még) címadó dalából született, a Ha te - másképp kiindulópontja pedig a Volt nékem szeretőm és a Tüzet viszek lemezek nyitódarabja volt Ha te tudnád címmel. "A Ha te... esetében a vonós felállás adott lehetőséget egy barokkos stílusú megközelítésre". Szerepel az anyagon két bolgár (Glava li ta, Kapitan) és egy erdélyi cigány dal (Na chinger tut!) is.
"Azokkal is rendszeresen játszom, akik az autentikus hangzás mellett teszik le a voksot, azokkal is, akik a populárisabb vonalat követik, és mindkettőben otthon érzem magam. A szűrő számomra mindig az, hogy magaménak tudjam érezni az adott produkciót, és Nikola mindig magas mérce volt előttem. Sokan a 2000-ben készült Naplegenda című lemeze miatt lettek népzenehívők, az az anyag bravúrosan ötvözi a Kárpát-medencei népzenei kultúrát a világ zenéjével. Bár azt gondolom, nem muszáj mindig könnyíteni a zene befogadásán, azért ez egy járható út" - jegyezte meg az énekesnő, aki a "könnyedebb" oldalon dolgozott korábban az elektronikus zenei Balkan Fanatikkal, a Bornai Tibor-féle Ultramarinnal vagy a dzsessz színtérről Vasvári Pállal és Csepregi Gyulával is.
A többszörös EmeRTon- és Fonogram-díjas Herczku Ágnes elmondta az MTI-nek, hogy sok fellépése van a Magyar Állami Népi Együttessel. A Bandázom lemeznek, amelyet a Fonó Budai Zeneház adott ki, várhatóan 2015. február 14-én lesz a bemutató koncertje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.