Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hatalmas a hiány vájárból és ápolóból

Hatalmas a hiány vájárból és ápolóból

Vájárokat és ápolókat is állami támogatással képezhetnek ősztől az átalakuló szakképzés keretében, mert hiányszakmának számítanak. A hozzáértők azonban figyelmeztetnek: vannak olyan szakemberek, akikből akár néhány tucatnak a hiánya is működésképtelenné teheti az országot. Az államnak elsősorban az ő pótlásukról kellene gondoskodnia.

Az államnak az az elsődleges érdeke, hogy azoknak a szakembereknek a képzését támogassa, amelyekből ha nincs elegendő, az akár az ország működését is megbéníthatja – állítja a Manpower Business Solution cégvezetője. G. Nagy Balázs szerint ezért van szükség az orvosok, ápolók, tanárok, szociális vagy rendészeti dolgozók számára kiszámítható életpálya-modellre és olyan fizetésre, amely garantálja az oktatás, az egészségügy, a rendészet vagy a szociális ágazat, tehát az alapfunkciók működőképességét.

A piaci kereslet miatt kialakult munkaerőhányt viszont szerinte nem központi irányítással, hanem a cégekkel együttműködve, a vállalatokat segítve kellene az államnak enyhítenie. A vállalatok a saját igényeikhez mérten maguk szervezhetnék meg a képzéseket adott esetben a náluk hagyott szakképzési hozzájárulásból – mondja G. Nagy Balázs.

Az egészségügyi szakmai és érdekvédelmi szervezeteknél láthatóan hatékonyabban lobbizik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), amely hosszas, kitartó munkával elérte, hogy a kormány egyik legfontosabb célja a szakmunkásképzés becsületének helyreállítása legyen, és ennek érdekében még a képzést is teljességgel a kamara igényeire szabják.

A tanulmányi eredménytől függően havi kemény 10-30 ezer forintot kaphat, aki ősztől ácsnak, eladónak, gazdának, gépi forgácsolónak, hegesztőnek, húsipari termékgyártónak, géplakatosnak, kőművesnek, műanyag-feldolgozónak, női szabónak, villanyszerelőnek vagy a tavaly újraindított vájárképzés keretében bányamunkásnak tanul.

Mindeközben az ápolóknál, akik hiánya már a nagy megyei, fővárosi kórházakban is komoly gondot okoz, legkorábban jövőre tervezik bevezetni az életpályamodellt, és hiába kért kamarájuk bruttó ötven ezer forintos, azonnali béremelést a közelmúltban, arra már ígéretet sem tett a szakállamtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár