Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 27. 18:24, szerda | PR
Forrás: (x)

Gyors és kényelmes vásárlás – így fizess a mobiloddal érintésmentesen!

Gyors és kényelmes vásárlás – így fizess a mobiloddal érintésmentesen!

Egy új technikai újítás, az érintésmentes fizetés forradalmasítja a vásárlási szokásainkat.

Mostanra már megszokhattuk, hogy a digitalizáció és az elektronikai készülékek sok szempontból leegyszerűsítik és felgyorsítják mindennapos teendőinket, de a pénzügyi tranzakciók mobilos kezelésével újabb lehetőségünk nyílik a hétköznapi feladatok optimalizálására.

De mit is nevezünk pontosan érintés nélküli telefonos fizetésnek, és mit érdemes tudni a működéséről? Ebben a rövid összefoglalóban részletesen is betekintést nyerhetsz a technológia hátterébe.

Amikor az okostelefon válik az első számú fizetési eszközzé

Mára már elmúltak azok az idők, amikor csak készpénzt vagy fizikai bankkártyát használhattunk egy termék vagy szolgáltatás díjának kiegyenlítésére. Legyen szó online vagy üzletben történő vásárlásról, kényelmük, gyorsaságuk és fokozott biztonságuk miatt az érintés nélküli fizetési megoldások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Érintés nélküli fizetésnek nevezünk minden olyan pénzügyi tranzakciót, amely nem igényel fizikai kapcsolatot a fogyasztó fizetési eszköze és a terminál között – a folyamathoz szükséges információkat így rádiófrekvenciák segítségével továbbítják. A technológia alapja a széles körben elterjedt NFC (Near Field Communication), amelynek működési elve majdnem olyan, mintha Bluetooth-t használnánk. Nagy különbség viszont, hogy az NFC hatótávolsága és adatátviteli kapacitása sokkal kisebb. Nem véletlen, hogy direkt fordításban a neve is “térben közeli kommunikációt” jelent.

Fontos azonban tudni, hogy bár a telefonos fizetés több módját is megkülönböztetjük, amelynek a QR-kód beolvasás is a része, érintésmentes mobilos fizetés alatt elsősorban a digitális pénztárcák alkalmazását értjük, tehát azt, amikor a pénztárban az Apple Pay vagy a Google Pay alkalmazást használjuk.

Hatékony, gyors és sokoldalú: az érintés nélküli fizetés megkönnyíti a hétköznapokat

Mindannyiunknak ismerős, amikor a sorban állva kutatunk a pénztárcánk után, de nem találjuk, esetleg aprópénzzel próbáljuk segíteni az eladó, a vendéglátós vagy épp a buszsofőr munkáját, de mindeközben akadályozzuk, hogy mások tovább haladjanak.

A telefonnal fizetés egyik legnagyobb előnye a hatékonyság és a gyorsaság: amellett, hogy a mobilunk jó eséllyel állandóan a kezünkben (vagy annak közelében) van, a tranzakció sem kerül többe néhány másodpercnél. Egy gombnyomás, egy csippanás, és kész is! A legjobb, hogy ilyen módon a legtöbb fizetős alkalmazásban bármikor nyomon követhetjük, mikor, mire és mennyit költöttünk, ami a pénzügyeink hosszú távú tervezhetőségét is elősegíti.

Emellett az érintés nélküli fizetés lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy diverzifikálják a fizetési módokat, így a fogyasztóknak még nagyobb lehetőségük van személyre szabni és komfortosabbá tenni vásárlásuk körülményeit. Ráadásul attól sem kell tartani, hogy valahol nincs lehetőségünk érintésmentesen rendezni a cechet, ugyanis az újhullámos lehetőség mostanra széles körben elterjedt – a kiskereskedelmi üzletektől kezdve az éttermeken át a kisebb és nagyobb vállalkozások is előszerettel használják ezt a technológiát.

Biztonságos az érintés nélküli fizetés? Két szempontból is!

A technikai újítások és az okostelefonok kapcsán felmerülhet a kérdés: biztonságosak? Szerencsére az érintésmentes fizetési mód több szempontból is stabil és megbízható lehetőségnek számít.

Egyrészt használatával elkerülhetjük a közös felületekkel, valamint az emberekkel való közvetlen érintkezést. Nem történik készpénzváltás vagy bankkártyaátadás, ami egészségünk megőrzése szempontjából kiemelkedő szempont.

Másrészt a digitális pénztárcákat többféle biztonsági megoldás is védi, beleértve ebbe a kártyaadatok titkosítását. Arról nem beszélve, hogy amíg egy chipes bankkártya elhagyásakor a beállított limitig a megtaláló visszaélhet a helyzettel, addig telefon esetén a fizetési funkció kizárólag az arcfelismerő vagy ujjlenyomatolvasó feloldása, illetve egy egyéni biztonsági jelkód megadása után érhető el, tehát idegenek számára jóformán sehogy.

Az itt felsoroltakból is jól látszik, hogy a telefonos fizetés kereskedői/vállalkozói és vásárlói oldalról is nagyszerű lehetőséget kínál. A praktikus, gyors és megbízható folyamat ötvözeteként képes lefedni a mai fogyasztói és termelői igények legtöbb szegmensét, amelynek fontos része a kényelem és a stabilitás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből