Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 07. 09:57, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Földi László: nagyon jókor jött a városnak a bejelentés

Földi László: nagyon jókor jött a városnak a bejelentés

Cegléd önkormányzatának 6 milliárdos forintos tartozása vár átvállalásra.

Kereszténydemokrata városvezetők szerint sok önkormányzatnak jelentős segítséget jelent az adósságállomány átvállalása, amelyről várhatóan szerdán dönt majd a kabinet. Földi László, Cegléd polgármestere azt mondta, nagyon jókor jött a városnak a bejelentés.

Földi László, Cegléd kereszténydemokrata polgármestere kiemelte: 2006-ban a városnak volt egy 2,5 milliárdos lízingállománya, közel 1,3 milliárdos hitele, illetve egy 900 milliós számlája. 2007-ben 3 milliárd értékben bocsátottak ki kötvényt, ami akkor jó megoldásnak tűnt. A válság beköszöntével mára ugyanakkor a tartozás állomány 6 milliárd forint.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő azt mondta, nagyon jókor jött a városnak ez a kormányfői bejelentés. Arra számítanak, hogy a sávos besorolás keretében az 50-60 százalékos kategóriába kerülnek.

Michl József Tata polgármestere elmondta: 2008-ban 3,8 milliárd forint értékben kellett kötvényt kibocsátaniuk, e nélkül ugyanis semmilyen uniós pályázati forráshoz nem tudtak volna hozzájutni. Ez mára a városnak több mint 5,5 milliárd forintos terhet jelent - jegyezte meg.

Összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen, amelyen ismertette az állami adósságátvállalás részleteit.

Közölte: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, "szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam. A Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Kormányszóvivői Iroda MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az országos adósságállomány körülbelül nyolc százaléka oszlik meg mintegy 1700 ilyen település között. "Ennek konszolidációja a települések napi működési nehézségeit oldaná fel. Mindezek miatt az adósság teljes mértékű, közvetlen, célhoz kötött támogatással történő átvállalása látszik megvalósíthatónak" - írták.

Orbán Viktor emellett azt is bejelentette a tanácskozáson, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi az állam, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek - jegyezte meg a kormányfő, jelezve, hogy az ötezernél nagyobb lélekszámú települések adósságállományát átlagosan 40 százalékos mértékben vállalja át a központi kormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.