Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Augusztus 30. 12:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

FM: százezernél több gazdálkodó élhet a földvásárlási lehetőséggel

FM: százezernél több gazdálkodó élhet a földvásárlási lehetőséggel

Mintegy 102 ezer gazda élhet az állami földek megvásárlásának lehetőségével annak alapján, hogy kizárólag helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet; a program már ősszel elindul -..

közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI megkeresésére.

A tárca írásos válaszában ismertette: az állami tulajdonú földek értékesítéséhez szükséges intézkedések részletes kidolgozása folyamatban van.
Az érintett állami földterület mintegy 350 ezer hektárnyi, ez az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 6 százaléka; szántókat, legelőket, gyümölcsösöket érint majd a program, illetve van olyan halastó is, amely bekerülhet a programba.
Az FM megerősítette, az értékesítés nyilvános lesz, a három hektár alatti területeket nyilvános hirdetéseken, három hektár felett pedig a megyei jogú városokban szervezendő nyilvános árveréseken értékesítik.
A megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési, terhelési tilalmat jegyeznek be, valamint az államot korlátlan visszavásárlási jog is megilleti - idézte fel a minisztérium. Megerősítették, a kormány kedvezményes hitelkonstrukció kidolgozására kérte fel a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy minél több gazda tudjon élni a lehetőséggel.
Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot. A területeket bérleti szerződéssel együtt adják el - mondta, megjegyezve ugyanakkor, hogy szerinte - a most lefektetett szabályok alapján - a jelenlegi bérlők kétharmada, négyötöde nem tud majd vásárolni. Az árveréseken a helyi piaci ár plusz 10 százalék lehet a minimális kikiáltási ár , "a kormány nem lát lehetőséget kedvezményes értékesítésre". A helyi piaci ár plusz 10 százalék alatt nem adják el a földet. Az árverések lebonyolítása még az idén megkezdődhet. Jelezte továbbá, hogy a földeladásból befolyó összeg működésre nem költhető, az ország nem élheti fel ezt a pénzt, abból az állami vagyont kell gyarapítani.

gká \ gte

MTI 2015. augusztus 30., vasárnap 5:53



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.