Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 15. 11:02, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Feszes gazdálkodásra lesz szüksége a városnak

Feszes gazdálkodásra lesz szüksége a városnak

Van költségvetése a városnak

Elfogadta a képviselő-testület a város 2013-as költségvetését. Feszes gazdálkodásra van szükség, hogy az önkormányzat teljesíteni tudja a vállalt kötelezettségeit. Fejlesztésre közel 1.7 milliárd forintot szán 2013-ban a város, és a kötelezően ellátandókon túl továbbra is sok önként vállalt feladatnak tesz eleget. Az önkormányzat a vállalkozói szférát is be szeretné vonni a sport támogatásába, erről már folynak a tárgyalások.

Megszületett a város 2013-as költségvetése. A bevételi főösszeg 6.088 millió forint, ennek mintegy kétharmada működési kiadásokra megy el. A működési oldalon 140 millió forint többlet van, amit a város adósságainak a csökkentésére kell fordítani. Ebben az évben összesen 345 millió forintot kell a város hitelének a törlesztésére fordítani, az így keletkezett 205 millió forint különbözet fedezetéül a 3 évvel ezelőtt megszavazott, de le nem hívott 100 millió forintos hitelkeret szolgál, illetve egy új, számos beruházást célzó 105 millió forintos hitel. A város hitelképessége egyébként jó – ismertette Kárpáti Lászlóné pénzügyi irodavezető.

A kiadások szerkezete idén megváltozott a járási átalakulással és a tankerületi rendszer felállásával, így fizetésekre (személyi kiadásokra) jóval kevesebbet kell fordítani. A dologi kiadások azonban ugyanolyan magasak, mint tavaly voltak. Az önkormányzat új feladatait, vagyis például a megyétől idén átvett intézmények költségeit csak az adatszolgáltatás alapján tudták tervezni, és a finanszírozás logikája is megváltozott, az eddigi egy főre (normatív) számolt költségek helyett áttértek a feladatfinanszírozásra. Mindent összevetve egymilliárd forinttal kevesebb támogatással kellett idén tervezni. A felhalmozási bevételek fedezik a kiadásokat, vagyis a beruházásokat le tudja folytatni az önkormányzat. Ahhoz azonban, hogy a város megtudja őrizni a likviditását, visszafogottságra van szükség, ezért a költségvetési rendelettel együtt a képviselők elfogadták a kiadások 10 százalékának a zárolását.

Nagy Tamás (MSZP) képviselő ezt sérelmezte. Elmondta, nem ért egyet a fűnyíró elvű zárolással. A gazdasági társaságok már tavaly is a csőd szélén álltak, ennyi pénzt véleménye szerint nem lehet tőlük elvonni. Földi László polgármester jelezte, hogy a tervről egyeztettek a társaságok ügyvezetőivel, akik hozzájárultak a zároláshoz. Bobál István (CFE) felvetette, hogy kössék érdekeltséghez ennek a tíz százaléknak a kifizetését, vagyis amelyik cégnél ezt valóban sikerült megtakarítani, az eldöntheti, hogy mire fordítja. Nagy Tamás további kritikaként megjegyezte, hogy a központi elvonások miatt legalább egymilliárd forinttal rosszabbul járt idén az önkormányzat, és a bevételek tervezésénél az ingatlaneladásból származó összeget erősen túltervezték. Felvetette, hogy kapjon a rendőrség 2 millió forintot benzinre, hogy többet tudjanak járőrözni. Földi László elmondta: a rendőri vezetés az egyeztetések során nem benzin, hanem sokkal inkább technikai támogatást kért az önkormányzattól.

A képviselő-testület több beszámolót is elfogadott csütörtökön, a bizottságok elmúlt két éves tevékenységéről, illetve a bizottsági keretek felhasználásáról. Ez utóbbiakból támogatták egyébként pályázat útján pl. a CVSE szakosztályait és a civil szervezeteket is, az idei költségvetésbe azonban már nem terveztek bizottsági kereteket, így ezt másképp fogják megoldani. Földi László elmondta: az egyéni sportok támogatásába idén be szeretnék vonni a vállalkozói szférát is, ennek érdekében sikeres tárgyalásokat folytattak több céggel is.

A képviselők elfogadták a tavalyi városi ünnepségekről szóló beszámolót is azzal, hogy a jövő hónapban tételes pénzügyi elszámolás készül és kerül a testület elé.

Átalakítják a kaszinó két termét annak érdekében, hogy itt folytathassa le pályázati projektjét a „Szövetség egy Életen Át Tartó Tanulásért” nevű civil szervezet. A program két éven át tart, és felnőtteknek szól.

Kénytelen lesz mégis kifizetni az önkormányzat a Kossuth Múzeum gázszámla tartozását. A mintegy 600 ezer forint elmaradás még akkor keletkezett, amikor a múzeum megyei fenntartásban volt. Jelenleg, mivel nincs fűtés, az intézmény zárva van, nem fogadja a látogatókat. Az átvételkor az önkormányzat kikötötte, hogy a múzeum korábban keletkezett számla tartozását nem veszi át, ám erre, mint kiderült, még sincs jogi lehetőség.

Három irodával, és 119 helyett 72 fővel működik januártól a hivatal. A változások a járási átalakulás és a Kőröstetétlennel közös önkormányzati hivatal kialakítása miatt történtek – elbocsátásról tehát nincs szó.

Pályázatot ír ki az önkormányzat az Óvodák és Bölcsődék Gazdasági Hivatala, és a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár vezetői tisztségére. A nyertesek öt éven át látják el a feladatokat.

A képviselők több ingatlan eladást is jóváhagytak, illetve arról is döntöttek, hogy az idei Pantheon táblát Földváry Károly szabadságharcos ezredes tiszteletére állítják a Városalapítók napján.

Zárt ülés keretében döntöttek a városatyák a Gubody Ferenc-díj kitüntetettjéről és arról is, hogy az ÖKOVÍZ Kft. hiteléhez ingatlanfedezetet biztosít a város.

fotó: korábbi testületi ülés (2012. 09. 14.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.