Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Június 23. 10:08, péntek | PR
Forrás: (x)

Fémhulladék feldolgozás: A jövő felelős újrahasznosítása

Fémhulladék feldolgozás: A jövő felelős újrahasznosítása

Napjaink kiemelt problémája, amellyel folyamatosan foglalkozni kell az a környezetvédelem.

Romlásának számos okozója van. Egyik ilyen a különféle termékek előállítására szakosodott gyárak, amelyek gyakran nem kívánt melléktermékek produkálásával, károsanyag kibocsátással, vagy kiemelt energia igénnyel képesek csak létrehozni termékeiket.

Fémipari kohászatok kiemelt pozíciót töltenek be azon a ranglétrán, melyek leginkább környezetszennyezők. Természetesen ezek az óriásvállalatok is igyekeznek gyártástechnológiáját úgy fejleszteni, hogy csökkentsék ökolóiai károkozásaikat. Ennek kivitelezése azonban sajnos nem minden országban van egyformán szabályozva.

A környezeti felelősségvállalás egyre nagyobb hangsúlyt kap a legtöbb iparágban. A fémhulladék feldolgozás az egyik ilyen ágazat. Rengeteg olyan termék van ma már ami élettartamuk végén alkalmasak arra, hogy újrahasznosítsuk őket. Ennek több módja is van.

Használtcikk kereskedelem

Jóléti társadalomban, sokan válnak meg sajnos használati tárgyaiktól még azelőtt, hogy meghibásodnának, vagy megsemmisülnének. Szerencsés esetben nem kidobják őket, hanem értékesítik, azaz mások kezdik meg használni őket.

Szerviz iparág

A meghibásodott gépek, berendezések gyakran végzik szeméttárolókban vagy hivatalos gyűjtőhelyeken. Erre szakosodott vállalkozások képesek ezeket újjávarázsolni, megjavítani ez által élettartamukat növelik és lehetőséget biztosítanak más emberek számára, hogy tovább használják azokat az eszközöket, amikről mások már lemondtak.

Feldolgozóipar

Ez az ágazat végzi azt a kiemelten fontos feladatot, amely nélkül jelentős környezetszennyezés valósulna meg használati cikkeink vagy ipari berendezéseink miatt. Azok a tárgyak, gépek, berendezések, eszközök, melyek már végképp nem kerülnek további használatra, a feldolgozóipar „nyersanyagaként” kerülnek megújulásra.

A folyamat

Begyűjtő hálózatok rendszere az ami segít az iparból, közületektől, háztartásokból összegyűjteni a hulladékként kezelt tárgyakat. Itt már begyűjtéskor megindul egy szelekció. Két fő jellemző ágként a műanyagok és fémek egymástól történő különválasztása. Vannak termékek amik egyértelműen egyik vagy másik csoportba tartoznak, de a legtöbb vegyes összetételű. Ezek újrahasznosítása bontással oldható meg. A lehető legnagyobb hányadban tisztítják meg a fém elemeket a műanyagtól, vagy esetleges más veszélyes anyagoktól. Minden újra használható anyagot azonban feldolgozásra továbbítanak.

Fémhulladék feldolgozás

A fémeket fajtánként is tovább válogatják Egy-egy berendezés tartalmazhat egyszerre vasat, alumíniumot és rezet is. De előfordulnak nemesfémek vagy akár veszélyes ólom és más anyagok is. Különválasztásukat követően tisztítják és előkészítik őket beolvasztásra. Ezek az előkészítések sokféle módon töténhetnek annak megfelelően, hogy milyen módon kívánják tárolni, szállítani az olvasztásra szánt anyagot.

Járművek vázait, karosszériáját darabokra vághatják, vagy a lehető legtömörebb formára préselhetik. Acél gerendákat kis méretre vágják, darabolják. Kábeleket, szigetelésüktől megszabadítják, majd darabolják, darálják. Motorblokkokat kis darabokra roppantják.

Az előkészítés mikéntje alapvetően a szerint történik, hogy a kohászat, ami a beolvasztást végzi, milyen formában képes fogadni az alapanyagokat.

Az óriási előny

A bányászatból származó nyersanyag előállítás rendkívül nagy energia- és erőforrás igényes és jelentősen környezetszennyező. Bonyolult technológiai folyamatok során érik el a végeredményt, a megmunkálható nyers fémet. Ezzel szemben a fémhulladék újrahasznosítás nagyságrendekkel egyszerűbb, gazdaságosabb és kifejezetten a környezetbarát technológiákat alkalmaz. Az eredmény pedig végül ugyanaz: megmunkálható nyers fém. Érdemes tehát foglalkoznunk vele?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből