Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 19. 14:24, szerda | Helyi

Felvállalt mássága miatt menesztették a ceglédi tanárt

Felvállalt mássága miatt menesztették a ceglédi tanárt

Először állapította meg Magyarországon bíróság, hogy valaki szexuális orientációja miatt részesült munkahelyi diszkriminációban, és emiatt vesztette el állását – írta a Népszava.

A Kúria tegnapi döntése szerint egy ceglédi szakközépiskolai tanár - a tanúk nyilatkozatai és a felülvizsgálati kérelemben foglaltak alapján - bizonyíthatóan hátrányos megkülönböztetést szenvedett és munkáltatója nem tett semmit annak érdekében, hogy a tanulók részéről felé irányuló folyamatos sértegetésnek elejét vegye. Mindezt a homoszexualitását vállaló, de lapunktól névtelenséget kérő pedagógus mondta el, aki azért nem vállalta nevét, mert tart a további elhelyezkedési problémáktól.

A felperes elsődleges és másodlagos felülvizsgálati kérelmére, amelyek szerint az első és másodfokon eljáró bíróság nem adott helyt a tanár nem vagyoni kártérítéssel kapcsolatos követelésének, a Kúria a Pest Megyei Munkaügyi Bíróságot új tárgyalásra és újabb határozat meghozatalára utasította. A tanár szerint azonban a számára kedvezőbb új bírói döntésre nem sok esély van, mivel ugyanez a bíróság volt az, ahol nem vették figyelembe az őt ért nyilvánvaló jogsértéseket.

A ceglédi Bem József Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója ugyanis 2005-ben jogellenesen köttetett vele határozott idejű munkaszerződést 2007-es határidővel - közalkalmazottakkal elvileg csak határozatlan idejű szerződés köthető -, amelynek lejártát aztán az igazgató önkényesen 2006-ra módosította, majd megszüntette a munkaviszonyt. Az elsőfokú döntést hozó bíró indoklása szerint ugyanis a nem vagyoni kártérítéshez nem elég a személyiségi jogok sérülése, ahhoz alkotmányos alapjogok sérülése szükséges. Ez azonban a tanár szerint ellentmond az Alkotmánybíróság egyik 1992-es határozatának.

A pedagógus lapunkkal közölte: a Kúria döntése miatt a strassbourgi emberi jogi bírósághoz, valamint az Alkotmánybírósághoz fordul.

a fotó csak illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció