Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 23. 12:10, péntek | Kék hírek
Forrás: mno.hu

Felmentették Balla Irma gyilkossággal vádolt fiát

Felmentették Balla Irma gyilkossággal vádolt fiát

Felmentette a bíróság az édesanyja, Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort.

A megismételt elsőfokú eljárásban hozott ítéletet Bakó József bíró hirdette ki péntek délelőtt a Debreceni Törvényszéken.

Az ítélet indoklása jelenleg is tart, az ügyész az ítéletről még nem nyilatkozott. Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 áprilisában gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, Schönstein Sándort vádolta meg.

Első fokon 12 évet kapott

Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután „nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni”, illetve „az ügy részbeni felderítetlensége miatt”. A táblabíróság akkor elrendelte Schönstein Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését, de továbbra is ő volt az ügy vádlottja. Schönstein Sándor végig ártatlannak vallotta magát. Bakó József tanácsvezető bíró november 23-án hirdet ítéletet.

Magyar György: A nyomozás hibái már nem orvosolhatók

Schönstein Sándor ügyvédje, Magyar György többször rámutatott, a nyomozó hatóság számos olyan
szakmai hibát vétett, amelyek már nem orvosolhatók, ellehetetlenítik az ügy felderítését. Ezeket foglalta össze pénteki számában a Magyar Nemzet.

1. Kriminalisztikai szarvashibaként értékelhető, hogy a forrónyomos csoport kutyával érkezett ugyan a gyilkosság helyszínére, ám azt nem vitték be sem a lakásba, sem a pincébe, de még az udvarra sem.

2. Az ingatlan határain kívül nem keresték az elkövetés eszközét, így nem vizsgálták át a szomszédos telket sem, ahol a gyilkosság időpontjában éppen építkezés folyt. Emlékezetes, a gyilkosság valószínűsíthető eszközét,
egy feszítővasat, az áldozat fia kutatta fel, majd szolgáltatta be a bíróságnak, ám az első fokon eljáró büntetőtanács nem látta indokoltnak a pajszer DNS-vizsgálatát, a most lezáruló megismételt
eljárásban pedig nem találtak már rajta semmilyen értékelhető nyomot.

3. A nyomozók kizárták annak lehetőségét, hogy az áldozat lakását az utcafrontra nyíló vaskapun kívül máshonnan is meg lehetett közelíteni. Ez azért furcsa, mert az épület a szomszédban folyó építkezés felől teljesen nyitott volt, az udvar hátsó részén pedig leomlott a téglakerítés.

4. Miközben a gyilkosság elkövetésével meggyanúsított Schönstein Sándor a bűntény idején több tanú egybehangzó vallomása szerint szalonnát sütött a Debrecentől negyven kilométerre lévő Bagaméron, a leomlott fal mögötti szomszéd fényt látott Balla Irma udvarában, és feleségével együtt furcsa zajt hallott.

5. A zajt és a fényt fél tízkor észlelték, amikor az áldozat mobiltelefonjával a lehetséges gyilkos elhagyhatta a lakást, és amikor laptopját utoljára használta. A laptopon lévő értékes információk azonban ugyancsak nyomozati hibák miatt elvesztek.

6. A forrónyomos csoport nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy az áldozat feje fölött lévő polc eltörött, arról semmilyen mintát nem vettek.

7. Nagyban hátráltatta az igazság kiderítését, hogy az áldozat mobiltelefonjának megtalálását követően azon nem végezték el a DNS-vizsgálatot, és nem elemezték időben a telefon cellainformációit. Annak ellenére mulasztották el ezeket a tennivalókat, hogy a mobilt azon az útvonalon találták meg, amelyen
az áldozat szomszédságában folyó építkezésen dolgozó D. Lajos – aki kétszer is beismerte a bűntettet, majd vallomásait visszavonta – akkoriban hazajárt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön