Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 09. 10:13, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó:pixabay

Évközben is igényelhetők a gyermekétkeztetési támogatások

Évközben is igényelhetők a gyermekétkeztetési támogatások

Továbbra is az év bármely napján, határidő nélkül igényelhető az ingyenes, vagy kedvezményes gyermekétkeztetés

- mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Fülöp Attila hangsúlyozta, a családok szociális biztonságát erősítő gyermekétkeztetési támogatás soha nem kapott olyan kiemelt figyelmet, mint a 2010 utáni kormányzati ciklusokban. Az Emmi államtitkára szerint ezt mutatja, hogy az idei és jövő évi költségvetésben is 79 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, szemben a 2010-es 31 milliárd forinttal.

A kormány a jelenlegi összegből 6,7 milliárd forintot fordít a szünidei gyermekétkeztetésre, míg nyolc évvel korábban erre csak 2,4 milliárd forintot szántak - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a kedvezményezettek körének bővítése miatt az előző tanévben már 627 ezer gyermek étkezhetett ingyenesen, vagy kedvezményesen a nyolc évvel korábbi 257 ezerrel szemben.

A támogatottak körében a korábbi 156 ezerről 347 ezerre nőtt az iskolások száma - fűzte hozzá az államtitkár.

Fülöp Attila emlékeztetett, a gyermekétkeztetési támogatásokat rászorultsági alapon igényelhetik a családok, tanév közben az oktatási intézményektől, a szünetekben pedig jellemzően az önkormányzatoktól.

Az államtitkár tájékoztatása alapján a bölcsődékben és óvodákban ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, továbbá azok a gyermekek, akik olyan családban élnek, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát, 119 301 forintot.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek az általános iskolákban ingyenes, a középiskolákban félárú étkezésre jogosultak. Hasonlóan 50 százalékos kedvezményt kapnak az általános és középiskolákban a tartósan beteg, vagy fogyatékos tanulók, valamint a három, vagy több gyermeket nevelő családok. A gyermekvédelmi szakellátásban nevelésbe vett gyermekek, valamint az utógondozói ellátottak valamennyi intézményben ingyenesen étkezhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.