Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ennél több gázunk már nem lehet

Ennél több gázunk már nem lehet

Valamivel több mint 3,1 milliárd köbméter – ennél nagyobb gázkészlet már biztosan nem lesz az MVM tulajdonában lévő hazai tárolókban a mostani fűtési szezon előtt. A föld alatti létesítményeket felügyelő Magyar Földgáztároló Zrt. adatai szerint az idei télre már nincs leköthető betárolási kapacitás - írja aNapi Gazdaság.

Az összesen 4,4 milliárd köbméter kapacitással bíró négy tárolóban így 1,3 milliárd köbméternyi hely üresen marad, ám a beérkező mennyiség így is jóval több, mint tavaly: 2013 novemberében ugyanis a töltöttség még a 2 milliárd köbmétert sem érte el.

Az MFGT honlapján található adatok értelmében a lefoglalt kapacitás tegnap körülbelül 200 millió köbméterrel, 3,1 milliárd köbméterre nőtt. A lapunk által megkérdezett szakemberek azonban rámutattak: nem új betárolásról van szó, csupán a tárolócégnek – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felhívására – fel kellett tüntetnie a honlapján a hajdúszoboszlói létesítményben meglévő, korábban párnagázként nyilvántartott mennyiséget is. (A párnagáz a tárolók stabilitásának és nyomásának fenntartására szolgál, így alapesetben nem kerül ki a létesítményekből. A szóban forgó mennyiség használható készletté való átalakítását még a tárolók előző tulajdonosa, az E.On kezdeményezte és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal hagyta jóvá évekkel ezelőtt.)

Valamivel több mint 2 milliárd köbméter a tárolókban az MVM saját készlete, míg további 700 millió köbméter fűtőanyagot a Gazprom tárol majd be a magyar egységekbe. A tárolók töltöttsége jelenleg 52,4 százalékos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során