Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Drágább lesz az új szivarka

Drágább lesz az új szivarka

Új külsőt kapott és drágább lesz, de legalább megmenekült a Magyarországon jelentős gyártási háttérrel rendelkező szivarka. Az idén legyártott és raktározott termékeket még bármikor el lehet majd adni - írja aVilággazdaság.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Magyarország összességében jól jöhet ki abból a szivarka termékekre 2014. december 31-ig kiharcolt derogációból, amit még 2009-ben kapott meg a Bajnai-kormány az Európai Uniótól Németországgal együtt. Egy vonatkozó EU-irányelv szerint ugyanis a Magyarországon eddig gyártott szivarka jövőre már gyakorlatilag cigarettának számítana és így is adózott volna. Emiatt azonban már nem érte meg gyártani. Az átmeneti mentesség időszaka alatt a gyártók, köztük a Continental Dohányipari ZRT. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. is olyan új termékeket tudtak kifejleszteni, amelyek az új definíciók szerint továbbra is a szivarka kategóriába tartoznak. A piacok megtartása érdekében bevezetett gyártási módosítások lényege, hogy a szivarkát már természetes dohánylevéllel burkolják. A baranyai megyeszékhelyen kilencmilliárd forintos beruházással épült új üzem, ahol november közepén kezdődik a termelés, amelynek nagy része exportra megy. Korábban a Continental is uniós támogatást kapott a technológiai újításokra. Az újfajta szivarkák vélhetően kiszorítják a régit és drágábbak is lesznek. Kérdés, hogy a fogyasztók miként fognak reagálni a drágább szivarkára, ugyanis a cigarettához hasonló terméknek éppen a feleakkora adótartalom miatti olcsósága volt a fő vonzereje.

Az adótörvényekhez benyújtott fideszes módosító javaslat a 2014. december 31-ig legyártott régi típusú szivarkák értékesítésére is megoldást talált. A dokumentum lényege, hogy ha a jogszerűen legyártott szivarka még az idén adóraktárba kerül, akkor azt jövőre időbeli korlátozás nélkül lehet értékesíteni. Így lényegében mindegy, hogy a „régi típusú” szivarkát mikor adják el, nem fog cigarettaként adózni. Az indoklás szerint Magyarország a szivarka gyártásában jelentős szerepet játszik Európában és az itthoni munkahelyek megtartása szempontjából egyáltalán nem közömbös, hogy az uniós rendelkezéseket nem sértő időszak áll majd rendelkezésre a kereskedelemre. Érdekes módon azt is hangsúlyozzák, hogy nem céljuk az uniós irányelvből következő magyar kötelezettségek elodázása vagy megkerülése.

A hazai szivarka piac még a zsugorodó cigaretta piachoz képest is kicsinek mondható. A NAV adatai szerint idén augusztusig 400 millió szál került szabadforgalomba, ez havi szinten 40-60 millió szálat jelent. A fogyasztás azonban némi bővülést mutat, hiszen 2013-ban 500 millió szállal, 2012-ben 410 millió szállal zárt a piac, míg 2011-ben fele ekkora volt az eladott mennyiség. Cigarettából viszont egyre kevesebb fogy legálisan: idén összesen 4,9 milliárd szálnál tart a számláló, év végére pedig vélhetően a 8 milliárdot sem érheti el, pedig már a 2013-as 9,3 milliárd szál is negatív rekordnak számított.

A 2015-ös költségvetés ezúttal már nem részletezi, hogy mennyi adóbevételt remél a dohánytermékek után. A 2014-es költségvetés még mintegy 330 milliárd forint adóbevétellel kalkulált, ez közel 8 százalékpontos csökkenést jelentett 2013-hoz képest. Most annyit tudni, hogy a jövedéki adó soron 913 milliárd forint szerepel, míg idén 931 milliárd forinttal számoltak. Ebből szeptember végéig 665 milliárd forint teljesült. A büdzséből félmilliárd forintot szánnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. működtetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.