Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

Tusk pénteken a szenátus varsói székhelyén informális egyeztetést tartott a miniszterjelöljeivel. Az ezt követő sajtókonferencián kijelentette: a találkozó azért volt fontos, mert "sok döntést a kormány beiktatását követő, a szó szoros értelmében vett egy órán belül kell majd meghozni".

Az egyik első döntés az lesz, hogy Lengyelország az Európai Ügyészség intézményéhez csatlakozik - jelezte Tusk, hozzátéve: az értekezleten erről az igazságügyi miniszteri posztra jelölt Adam Bodnar volt ombudsman tájékoztatta kollégáit.

A lengyel parlamenti alsóház (szejm) hétfőn tart bizalmi szavazást Mateusz Morawiecki kormányáról, amely november 27-én lépett hivatalba. Az október 15-i parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többségge.

A Tuskot támogató, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből alakult parlamenti koalíciónak (Polgári Koalíció - KO, Lengyel Parasztpárt - PSL, Lengyelország 2050 - PL2050, Új Baloldal), együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van.

Ha Morawiecki kormánya hétfőn nem nyeri el a szejm bizalmát, a parlamenti alsóház még aznap többségi szavazással választhatja meg Tuskot új kormányfőnek. Tusk korábban bejelentette: megválasztása esetén kedden mond programbeszédet.

Tusk a pénteki sajtóértekezletén megerősítette tervezett, több mint 20 tagú kabinetje egyes miniszterjelöltjeinek nevét. Közülük külügyminiszterként Radoslaw Sikorskit említette, aki 2007 és 2014 között is ezt a posztot töltötte be Tusk akkori kormányában

Azt is megerősítette, hogy az Európai Unió ügyeiért felelős miniszter posztjára Adam Szlapkát, a többségi parlamenti tömböt vezető KO részét képező Modern (Nowoczesna) párt elnökét jelöli, a felsőoktatási és tudományügyi tárca élére pedig Dariusz Wieczorek, az Új Baloldal alelnöke kerülhet.

Wojciech Kolarski, a lengyel államfői hivatal államtitkára csütörtökön jelezte: amennyiben új kormány alakul, Andrzej Duda elnök jövő szerdán vagy csütörtökön esketheti fel a tagjait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).