Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Február 12. 13:02, kedd | Bulvár
Forrás: mti

Csütörtöktől játsszák a mozik Dobó Kata Kölcsönlakás című filmjét

Csütörtöktől játsszák a mozik Dobó Kata Kölcsönlakás című filmjét

Csütörtöktől játsszák a mozik a Kölcsönlakás című romantikus vígjátékot.

Dobó Kata, a film debütáló rendezője az MTI-nek arról beszélt, hogy első szerepe óta a filmezés a szerelme, a lámpák és kamerák között érzi magát igazán elemében.

A Kölcsönlakás forgatókönyvét Ray Cooney és John T. Chapman ötven éve született bohózata nyomán Búss Gábor Olivér írta, aki korábban egyebek mellett az Üvegtigrist jegyezte. A film előzményeihez tartozik, hogy 2016 óta nagy sikerrel játsszák a Játékszínben a darabot, amelynek egyik szerepét Dobó Kata alakítja. Mint a színésznő elmondta: már akkor is eléggé le kellett porolni a komédiát, amikor a színház műsorra tűzte, a filmes feldolgozáshoz pedig számos további változtatásra volt szükség.

A történet szálai a gyermekkönyvek kiadásával foglalkozó Balázs (Haumann Máté) és tanár felesége, Anikó (Balla Eszter) belvárosi otthonában futnak össze, amelyet a házaspár éppen felújíttat Márióval, a felkapott dizájnerrel (Szabó Simon). Mivel Balázsék azt tervezik, hogy elutaznak egy hétvégére, Henrik (Klem Viktor), Balázs nőfaló üzlettársa, aki Anikó nővérének, Lindának a férje, nyomban lecsap a lehetőségre, hogy kölcsönkérje a lakást egy légyottra. De Linda (Martinovics Dorina) is éppen ezt az alkalmat akarja kihasználni arra, hogy csélcsap férjén bosszút álljon az érte epekedő jógaoktatóval (Fehér Tibor). Mi több, a dizájner is erre az estére szervez randit az utána koslató Szilvivel, Anikó húgával (Kopek Janka) az üresnek vélt lakásba. Romantika, flört, csalfaság, titkolózás és sok mulatságos félreértés gördíti előre a történetet, amelynek csúcspontján az egész társaság ott nyüzsög a lakásban, ahová ráadásul egy új szereplő, egy titokzatos, kutyabolond gyermekkönyvíró (Oroszlán Szonja) is becsönget.

Az eredeti darabot nemcsak azért kellett erősen átdolgozni, hogy mai környezetben, a mobiltelefonok korában játszódjon, hanem mint Dobó Kata elmondta, a színmű egyetlen helyszínét, a lakást is ki akarta tágítani külső helyszínekkel. Néhány új vonást is beemelt a történetbe, például a gyermekre vágyó Anikó terhességét, hogy ezzel összetettebb kép rajzolódjon ki a házaspár kapcsolatáról. "A szereposztáshoz pedig a színdarabhoz képest fiatalabb, harmincas karaktereket választottuk. Így a gyerekvállalás téma is hitelesebb lett" - sorolta a különbségeket a rendező.



"A vígjáték a legnehezebb műfaj, erős ritmusa van és ha ez nem jön ki, akkor nem működik a poén. Még ha a vágással, zenével, hanggal lehet is utólag kicsit segíteni, úgy kell felvenni, hogy működjön" - magyarázta Dobó Kata.

"A felvételek technikai rendezője Gulyás Buda volt, aki szorosan együttműködött Seregi László operatőrrel, de minden művészi kérdésben én döntöttem" - tette hozzá.

A 32 napos forgatás zömmel a fóti filmstúdióban zajlott, amelynek műtermében felépítették a lakás belső díszletét. A film csúcspontjának számító nagyjelenthez még a felvételek előtt külön próbát is rendeztek, hogy a szereplők pontosan tisztában legyenek a bonyolult mozgásokkal a szűk belső térben. "Személy szerint nekem azért is kulcsfontosságú volt ez a próba, mert ott éreztünk rá igazán a szöveg hangnemére, hogyan legyen természetes, de mégis vicces. Mivel a filmben sok az abszurd helyzet, Kata a kezdettől azon volt, hogy a karaktereket természetesen játsszuk" - idézte fel Balla Eszter, aki kollégáival, Klem Viktorral és Haumann Mátéval együtt beszélt az MTI-nek a felvételekről.

"Először játszottam filmvígjátékban" - mesélte Klem Viktor, aki a Játékszín előadásában is szerepel. Mint mondta, ez a képzeletbeli, kicsit meseszerű történet megengedi, hogy ellazuljon a néző, kis időre elfeledje a körülötte lévő világot. "Azért működik, mert olyan, mint egy bűvésztrükk: ha jól begyakorolják, automatikusan megy, nem lehet elrontani" - fogalmazott.

"Ez a film nagy szeretettel készült, jól tudtunk együtt dolgozni és sokat nevettünk" - idézte fel a forgatást Haumann Máté, aki szerint a film pergő és szellemes jelenetei folyamatosan fenntartják a nézők figyelmét. Megemlítette, hogy remek hangulatban folyt az utómunka alatt a filmet záró zenés videoklip forgatása is. "Jó volna, ha ezt a vidámságot sikerülne a közönségre is átvinni" - jegyezte meg.

Dobó Kata arról is beszélt, hogy vannak már további filmtervei, de egyelőre a Kölcsönlakás bemutatójára koncentrál. "Mindenkinek ajánlom. Mondják, hogy inkább a nők járnak vígjátékokra, de szerintem a férfiak is nagyon jól fognak szórakozni"- mondta a rendező.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára