Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 12. 19:02, kedd | Belföld
Forrás: mti

Csaknem 2 ezer program lesz országszerte Múzeumok éjszakáján

Csaknem 2 ezer program lesz országszerte Múzeumok éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény csaknem 2 ezer programmal várja a közönséget június 23-án, a Múzeumok éjszakáján - közölte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hozzáfűzte: a 16. alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakája kiemelt témája a családok évéhez kapcsolódva az Ami összeköt: család és kultúra mottót viseli. A rendezvény fővárosa 2018-ban Pécs, szóvivője Oláh Gergő zenész, énekes.

A Múzeumok éjszakája az év legnagyobb kulturális eseménye, tavaly mintegy 400 ezer belépést regisztráltak - hangsúlyozta Fekete Péter, aki a sajtótájékoztatón kitért arra is: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 25 millió forinttal támogatja a rendezvénysorozatot, amelynek összesített költségvetése 45 millió forint.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a fővárosban idén is egységes karszalaggal lehet minden helyszínt és programot látogatni. A karszalagokkal ingyenesen használhatóak a BKK hét útvonalon közlekedő múzeumi körjáratai.

A Múzeumok éjszakája kiemelt médiapartnere idén is a közmédia - mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója, aki úgy fogalmazott: a kulturális javakhoz való hozzáférés javítja az emberek életminőségét.

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kulturális stratégiáért felelős igazgatója az eseményen kiemelte, hogy turisztikai szempontból azért is fontos a Múzeumok éjszakája, mert a kulturális kincsek megismerése mellett utazásra is ösztönöz.

A sajtótájékoztató helyszíne az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye volt, amelynek igazgatója, Népessy Noémi kiemelte: a kiállítóhelyen angol és magyar nyelvű tárlatvezetések mutatják be többek között a kékfestést és egyéb textilművészeti technikákat, valamint megtekinthető lesz az Örökkék divatbemutatója is.

Pécsett a Múzeumok éjszakája kiemelt tematikájához kapcsolódva olyan programok várják a közönséget, amelyek a város arculatát és kultúráját máig erősen meghatározó legendás családok köré épülnek. Interaktív, élményközpontú módszerekkel ismerhető meg így a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek és a pezsgőgyárat alapító Littke család története is - derül ki a rendezvény sajtóanyagából.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu internetes oldalon található, valamint ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás is segíti a programválasztást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.