Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 22. 17:06, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Ceglédi konfliktus - Polgármester: megoldási tervet dolgozunk ki

Ceglédi konfliktus - Polgármester: megoldási tervet dolgozunk ki

A Cegléden kialakult helyzet, az ottani problémák megoldására a helyi önkormányzat a rendőrséggel együttműködve a következő napokban tervet dolgoz ki - erről a város polgármestere szerdán beszélt az MTI megkeresésére.

A Pest megye Cegléden, a város külterületének néhány utcájában múlt vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől. A demonstráció kisebb létszámmal másnap is folytatódott, de atrocitás nem történt.

Hétfő hajnalban tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció közleményében elfogadhatatlannak nevezte a történteket, míg a Jobbik köszönetét fejezte ki "a ceglédi összefogásért".

Korondi Miklós (Jobbik), a térség országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a lakók hosszú ideje rettegésben élnek a máshonnan odaköltözött, munka nélküli romák "bűnöző életmódja" miatt. Hozzátette, a panaszokat hiába továbbította Cegléd polgármesterének és képviselő-testületének, az érdemi intézkedés elmaradt, a lakosok reménytelenségükben kérték végül az Új Magyar Gárda Mozgalom segítségét. A képviselő szóvá tette, hogy a kritikus napokban a polgármester nem jelent meg a helyszínen.

Földi László polgármester az MTI megkeresésére szerdán azt közölte: nem kíván mélységében reagálni a Korondi Miklós sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Részlet Korondi Miklós beszédéből: "Várjuk meg, amíg vér folyik? Azt javaslom Földi László polgármester úr részére, hogy ezek után vegye a bátorságot, látogasson ki a helyszínre és kérdezze meg az ott élő embereket, hogy valóban nincs akkora gond Cegléden?" - zárta beszédét a képviselő.

"Korábban is elmondtam, hogy a rend fenntartása a rendőrség kötelessége és feladata. A rendőrséggel együttműködve a következő napokban olyan megoldási tervet dolgozunk ki, amely hosszú távra megoldhatja a problémákat. Természetesen a sajtót erről megfelelően informálni fogjuk” - tette hozzá Földi László.

Garamvölgyi Lászlónak, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatójának szerdai tájékoztatása szerint Hatala József országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban. A tíz nap alatt lefolytatandó, nem konkrét személy ellen irányuló vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás.

Az ORFK szakemberei áttekintik az intézkedéssel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat, majd ezek elemzése után jelentést készítenek a főkapitánynak - mondta a kommunikációs igazgató.

A szélsőséges romaellenes megnyilvánulások és a "tétlen rendőri magatartás ellen" ellen tiltakozva az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat szerda délután a belügyminiszternek címzett, több mint kétezer ember által aláírt petíciót adott át a tárca képviselőjének Budapesten. Azt kérték, Pintér Sándor haladéktalanul intézkedjen a hasonló cselekmények, a "szélsőjobb folyamatos jogsértéseinek megfékezése érdekében".

-mti.hu-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció