Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. December 10. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Benyújtotta lemondását az ÁKK vezetője

Benyújtotta lemondását az ÁKK vezetője

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, Töröcskei István eljuttatta lemondását a Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM), amiről a következő napokban várható döntés - jelentette be Orbán Gábor, a szaktárca adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a kormany.hu-n közzétett videonyilatkozatában.

Töröcskei István a többségi tulajdonosa a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek, amelynek tevékenységi engedélyét pénteken visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és elrendelte végelszámolását. Az MNB pénteki közleménye szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését. A bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam.

'Ami a többségi tulajdonos, Töröcskei István szerepét illeti, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójaként biztosította az államadósság-kezelés zavartalanságát, olajozott működését az utóbbi néhány hónapban, évben is, ezért a két kérdés egymástól elválasztva kezelendő. Ezzel együtt Töröcskei István lemondását eljuttatta a minisztériumba, s ennek a kérdésnek a rendezése, a döntés ezzel kapcsolatban meg fog születni a következő napokban' - mondta az államtitkár.

Orbán Gábor nyilatkozatában kifejtette: a magyar államnak kisebbségi részesedése volt a Széchenyi Bankban, irányítási joggal nem rendelkezett, a stratégia végrehajtásának ellenőrzése volt a feladata, ebben azonban a többségi tulajdonos nem mindig volt partner. A szabálytalanságok az államtitkár szerint egyre fokozódtak a bankban, és az utóbbi időben olyan mértéket öltöttek, hogy működése fenntarthatatlanná vált. A szabálytalanságok elsősorban a belső szabályzatokban, folyamatokban voltak tetten érhetőek.

'Ezeket a szabálytalanságokat ameddig tudtuk, addig a kisebbségi tulajdonrész jelentette eszköztárral igyekeztünk orvosolni. A szervezeti és működési szabályzatot jelentősen átalakítottuk, illetve a menedzsment nagy részét is menesztettük, vagy menesztette a bank az idei év folyamán' - jelezte Orbán Gábor.

A legfontosabb szabálytalanság az államtitkár szerint a krónikus tőkehiány volt, amelynek rendezésére a többségi tulajdonos kísérletet tett, de ez részben az ukrán-orosz konfliktus, részben más okok miatt meghiúsult nyáron, illetve ősszel. Orbán Gábor szerint arra nem volt jogszabályi lehetőség, hogy a magyar állam tőkét emeljen a bankban. Miután a többségi tulajdonos tőkeemelési kísérlete több menetben is meghiúsult, az MNB-nek vissza kellett vonnia a bank működési engedélyét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.