Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bátrabbá váltak a hitelfelvevők

Bátrabbá váltak a hitelfelvevők

Nem alakult rosszul az idei első félév a lakossági hitelezési piacon: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a pénzügyi szolgáltatók összesen több mint 192 milliárd forintnyi új hitelt helyeztek ki – a folyószámlahitelek nélkül – a háztartási szektornak az első hat hónapban, amely 31,1 százalékkal több az egy évvel korábbi mennyiségnél - írja a Világgazdaság.

Az egyes hiteltípusok adatait vizsgálva ugyanakkor jól látszik, hogy a kép egyáltalán nem egységes: a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél jól látható megugrás történt tavalyhoz képest, míg a többi hiteltípusnál kis mértékű bővülés mutatkozott. A gépjárműhitelek jelentik viszont az egyetlen kivételt, hiszen ott még tavalyhoz képest is bő 6 százalékos csökkenést mutatott ki az MNB: ez ugyanakkor a jelenlegi piaci helyzetben egyáltalán nem tekinthető meglepőnek, mint ahogy a hat hónap alatt kihelyezett nagyjából 9 milliárd forint sem.

Az adatokból az is látszik, hogy nemcsak a növekedés üteme alapján, hanem a kihelyezett mennyiség szerint is a lakáshitelek és a személyi kölcsönök vannak nyerő pozícióban: előbbiekből majdnem százmilliárdot sikerült kihelyezni a június végéig tartó időszakban, utóbbiakból pedig majdnem pontosan 55 milliárdot. A szabad felhasználású jelzáloghitelekből viszont alig 17,3 milliárd forintnyit igényeltek sikeresen a háztartások, és áruhitelekből is nem egészen 13 milliárd forintnyi fogyott.

Az élénkülésnek több oka is van: az egyik, hogy az elmúlt időszakban növekedni kezdett a fogyasztói bizalom Magyarországon, vagyis, ha nem is drámai mértékben, de növekszik azoknak az aránya, akik pénzügyi helyzetük javulására számítanak a következő időszakban. Jelentős élénkítő hatása lehet a az eddig felhalmozódott halasztott keresletnek is: a lakosság az elmúlt években számos, időszerűnek tűnő beruházást halasztott el, amit a gazdasági környezet javulásával igyekszik legalább részben pótolni. (Ez leginkább pont a lakáshiteleknél, és a személyi kölcsönöknél lehet igaz.) Emellett nyilvánvalóan élénkítő hatása lehet annak is, hogy a jegybanki kamatvágások nyomán csökkenni kezdtek egyes lakossági hiteltermékek kamatai.

Az állományi adatokon persze még nem lehet látni a nyomát a növekvő kihelyezéseknek. A jegybank statisztikái szerint a júniusig tartó egy év alatt – a folyószámlahiteleket nem figyelembe véve – minden lakossági hiteltípus állománya csökkent valamekkora mértékben. A legkisebb mértékű – 2,1 százalékos – visszaesés a lakáshiteleknél mutatkozott, de viszonylag kicsi, 3,2 százalékos a lemorzsolódás a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is. Több mint tíz százalékos állományvesztést mutatott ki ugyanakkor az MNB a személyi kölcsönöknél és az áruhiteleknél, a gépjárműhitelek mennyisége pedig – a szinte leállt új kihelyezések miatt – kevesebb mint négyötödére olvadt. A trend megfordulására pedig vélhetően még éveket kell várni, részben a kinn lévő portfólió minőségi összetétele miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során