Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Balog: erősíteni kell a kulturális ellátást a kisközösségeknél

Balog: erősíteni kell a kulturális ellátást a kisközösségeknél

A kormány programja, hogy a kulturális alapellátást elsősorban a kis közösségeknél erősítse, hiszen itt a legnagyobb a veszélye, hogy a kulturális tevékenység megszűnik vagy eltűnik - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a XI. kerületi TEMI Fővárosi Művelődési Házában, ahol a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat egyik rendezvényén vett részt.

Balog Zoltán kiemelte: ebben az évben a kormány 1,2 millió forint értékű alapellátást nyújt minden kistelepülési intézménynek. A kis- és közepes városoknak 1,5 milliárd forint értékben pedig olyan rehabilitációs pályázatot hirdet, amely lehetővé teszi a települések számára, hogy megtölthessék tartalommal kulturális tereiket.

A miniszter elmondta, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényein a hétvégén 500-nál is több helyszín mutatja be kulturális vállalkozásait országszerte. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Magyar Népművelők Egyesülete civil kezdeményezésként, nyolc évvel ezelőtt kezdte el a kultúrházak éjjel-nappal projektet. 'A kormány azért állt a kezdeményezés mellé 10 millió forintos támogatással már tavaly is, mert hiánypótlónak tartjuk, valamint szeretnénk, ha a digitális világban nem az elmagányosodás, hanem a közösségépítés lenne az életünk középpontjában.'

A miniszter úgy vélte, az a tény, hogy ebben az évben a kétnapos sorozathoz kapcsolódó rendezvények 90 százaléka vidéken zajlik azt mutatja, 'hogy a vidék fejlődik a kulturális aktivitás tekintetében'.

Balog Zoltán a Mező együttes farsangi gyerektáncházán vett részt, amelyen bekapcsolódott a gyerekekkel együtt a népdalok éneklésébe és a dunántúli ugrós tánc tanulásába is. Az eseményen részt vett Szente Vajk színész, a rendezvénysorozat arca, valamint Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere is.

Az országban egész hétvégén táncházzal, koncerttel, színházi estekkel, farsangi foglalkozásokkal és gasztronómiai programokkal várják az érdeklődőket a sorozat keretében. A települések szerint is kereshető programkínálatról a kulturhazak.hu oldalon lehet részletesebben tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során