Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 13. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: infoCegléd

Bal, jobb

Bal, jobb

A balkezesek 1976 óta világszerte augusztus 13-án ünneplik világnapjukat. Ezen a napon különféle rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a balkezesek problémáira a jobbára jobbkezesekre tervezett világban.

Balkezesnek azokat az embereket nevezzük, akik íráshoz, kézi munkákhoz elsősorban balkezüket használják. Egyértelműen szinte senki nem tekinthető tisztán bal vagy tisztán jobbkezesnek. Pontos számokat nem tudunk, de nagyjából a népesség 10%-a mondható bal kezesnek. Ennek az aránynak nemcsak a genetika az oka, hanem a társadalmak a balkezességet elutasító hagyományai is. Még a közeli múltban is a protokoll része volt, hogy enni az embernek a „szép kezével” kell. A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos.

A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezesek aránya a nyugati országokban folyamatosan nő. Érdemes megjegyezni, hogy már a majmoknál is megfigyelhető, hogy van domináns kezük.



Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű (6 hónap vagy több) sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban.

Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteronszint magzati korban balkezességhez vezet. Kutatások igazolják, hogy a férfi agy később fejlődik ki, mint a női, és bal agyfélteke később, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, így a jobb agyfélteke erőteljesebben lesz fejlett. Így a magzat nagyobb valószínűséggel válik balkezessé, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát.

Létezik egy egyszerű mód arra, hogy kiderítsük kinek melyik keze a domináns. Figyeljük meg, ha az illető spontán módon integet (például figyelemfelhívás vagy üdvözlés céljából), melyik kezét használja.



Balsorsukért a nyelv is felelős

Az előítéletekhez nagyban hozzájárult, hogy a nyelvben számtalan bal kezdetű szavat találunk, amelyek cseppet sem hízelgőek a balkezesekre nézve. Balsors, balfék, balfácán, balítélet, baleset, balszerencse, balul üt ki – csak hogy néhány példát említsünk. Ehhez nagyban hozzájárult Erasmus közel fél évezrede, 1509-ben írt szatirikus könyve, „A balgaság dicsérete”. A balkezeseket a balgszótőbe becsúsztatott ejtéskönynyítő magánhangzóval utána már balogként hangzó fogalommal illették. A Balog(h) családnév a hagyomány szerint úgy alakult ki, hogy a balkezesek ragadványneve volt. Ezzel szemben a jobb szó számos európai nyelvben nemcsak a jobb kezet, hanem a jót, hibátlant jelenti. A jobb oldalon túl a jogra és az igazságra a német és holland nyelv a recht, az angol a right, a francia a droit, a spanyol a derecho, a szláv nyelvekben pedig egyaránt a prav szavat használja.



Előnyeik

  • Egy jobbkezeseknek szánt világban kevés a balkezességből származó előny, de tény, hogy léteznek.
  • Például a sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes.
  • Balkezes vagy ballábas sportolók, harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.
  • Társas étkezésekkor az ülésrend függvényében hátrány vagy előny is lehet a bal kéz használata.
  • Balról jobbra haladó írásnál hátrány, jobbról balra haladónál (héber, arab, ősmagyar) viszont előny a balkezesség.
  • Autóvezetéskor sebességváltás közben precízebben tudnak manőverezni a balkezesek.
  • Mivel az európai műszaki szabványok az eszközök jobb kézzel való kezelését feltételezik, tipikusan a balkezesek jobbkeze jelentősen ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze.

Híres balkezesek a teljesség igénye nélkül: Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Benjamin Franklin, Napóleon, Puskás Ferenc, James Cameron, Morgan Freeman, Sarah Jessica Parker.


FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció